Csíksomlyói búcsú: Szívbéli zarándoklatra hívnak a szervezők

2020. május 27., 08:49 , 1008. szám

Szívbéli zarándoklatra hívják a szervező ferences szerzetesek mindazokat, akik a csíksomlyói búcsúra készültek.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a ferences testvérek közölték: az év elejétől készültek a zarándoklatra, melynek az eucharisztia jegyében azt a mottót választották, hogy „A Szentlélek száll le rád!”. Az új típusú koronavírus-járvány és a járvány terjedésének megakadályozására hozott rendelkezések miatt azonban az idén nem fogadhatják a tömeges zarándoklatot. Hozzátették: e nehéz döntést a zarándokok iránti felelősség jegyében, az egészségük megóvása érdekében kellett meghozniuk.

„E döntés értelmében arra kérjük a zarándoktestvéreket, hogy az idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem szívünk zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba. Kérjük, ne szervezzenek keresztaljákat, és kerüljék a tömeges zarándoklatot” – áll a ferences szerzetesek közleményében.

Közölték, a május 30-i csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmisét helyi idő szerint 12:30-tól (közép-európai i. sz. 11:30) tartják a csíksomlyói kegytemplomban. A szentmisét Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye februárban felszentelt érseke mutatja be, ő mondja a szentbeszédet is. A szentmisét élőben közvetítik a kegyhely honlapján, Facebook-oldalán, továbbá a Duna Televízióban és az Erdélyi Mária Rádióban. Az alkalomra programfüzetet állítanak össze, mely letölthető lesz a kegyhely honlapjáról és Facebook-oldaláról.

A ferences szerzetesek ahhoz kérték a csíksomlyói segítő Szűz Mária közbenjárását, hogy a járvány mihamarabbi elmúltával, kisebb zarándokcsoportokba szerveződve újra találkozhassanak a csíksomlyói kegyhelyen.

(MTI/Kárpátalja)