Hatvanötmillió ukránt egyesítene a kormánypárt

2020. május 28., 09:46

A kettős állampolgárság bevezetése Ukrajnában egyesíti külföldön élő állampolgárait – jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, a Legfelső Tanács elnökének első helyettese az Ukrajina 24 csatorna műsorában, amelyet a zn.ua idéz.

„Az állampolgárság intézményét rég deszakralizálták világszerte. Vannak országok, amelyek befektetésekért cserébe adnak állampolgárságot. Nyolcvanhat országban létezik kettős állampolgárság. Az egész világon szétszórt 65 millió ukránt akarunk egyesíteni. De tisztában kell lennünk egy egész sor körülménnyel, amelyek lehetőséget adhatnak a visszaélésre, többek között annak tudatában, hogy nálunk háború folyik. Fontos biztosítékokat létrehozni” – közölte a parlament helyettes elnöke Volodimir Zelenszkij államfő vonatkozó törvénytervezetéről szólva. 

Sztefancsuk jelezte, hogy éppen a kérdés megfelelő kidolgozásának szándéka késlelteti a törvény elfogadását.

„A kettős állampolgárság céljai és elvei egyértelműen rögzítve lettek. Nem annyira abban vagyunk érdekeltek, hogy ukrán állampolgárságot osztogassunk, mint inkább abban, hogy lehetőséget biztosítsunk a külföldre távozott, Ukrajnában rokoni kapcsolatokkal rendelkező ukránoknak, hogy bárhol éljenek is, ukránnak és polgárnak érezhessék magukat. Számunkra ez nagyon fontos küldetés, s jelenleg az első számú feladat egy éppen ilyen törvényi mechanizmus létrehozása” – jelentette ki Sztefancsuk.

(zn.ua/Kárpátalja)