A Trianon 10 oka című YouTube-sorozat és a Trianon100 applikáció

2020. május 28., 17:41 , 1008. szám

Az Autentika Művészeti Műhely Magyarország feldarabolásának századik évfordulóján mutatja be a Trianon 10 oka c. YouTube-sorozatát. A tíz epizódból álló animációs sorozat célja, hogy a széles közönség is megismerhesse azokat a több évszázados történelmi előzményeket, hatalmi játszmákat, katonai lépéseket és politikai érdekeket, amelyek miatt 1920. június 4-én hazánk kénytelen volt aláírni a trianoni békediktátumot. A rövid epizódok alkalmat adnak arra, hogy a száz esztendővel ezelőtti tragédiával rövid és fogyasztható formában találkozzon a közvélemény, ugyanakkor a kérdést tíz külön oldalról megvizsgálva mégis részletesen lásson bele.

A sorozat grafikusa Mihalik Nikoletta, narrátora Cságoly Kristóf, vágója Schön Balázs, írója és rendezője Märle Tamás, a hangfelvételek a Gresta Mastering Studióban készültek.

Szintén az Autentika Művészeti Műhely megbízásából készül a Trianon100 c. kvízjáték applikáció, amely a Play Áruházból lesz ingyenesen elérhető június 4-től. Az alkalmazás szorosan kapcsolódik a videosorozathoz, minden egyes epizóddal együtt egy új kérdéssorozat jelenik meg, így az applikációt letöltők a videosorozat bemutatása alatt egy közös versenyen vehetnek részt. A Schön Boldizsár által készített applikáció egy másik pályáján pedig folyamatosan próbára teheti majd ki-ki a maga tudását Trianonról és a magyar történelemről.

A Papolczy Balázs által alapított Autentika Művészeti Műhely az említett videosorozattal és applikációval kezdi meg munkáját, de szeretnénk a jövőben is olyan kulturális tartalmakat készíteni, amelyek könnyen elérhetőek bárki számára az online térben, és a magyar szellemi fejlődést szolgálják. Projektjeinkről a közösségi média legtöbb felületén – YouTube, Facebook, Instagram – tájékozódhatnak.

Az Autentika Művészeti Műhely közleménye