Beköltözött új otthonába a benei ötgyermekes család

2020. május 30., 12:20 , 1009. szám

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy egy februárban bekövetkezett tűzeset következtében otthon nélkül maradt Sándor Beáta és öt kiskorú gyermeke megsegítése érdekében komoly összefogás vette kezdetét. Ennek eredményeképpen a benei család néhány napja beköltözhetett a község lakosai, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő, valamint civil és vallási szervezetek által felajánlott és összegyűjtött pénzből megvásárolt új otthonába.

„A februárban történt szörnyű tűzeset után egy édesanya öt gyermekével és azok beteg nagymamájával maradt fedél nélkül. Szerencsére néhány hétre a szomszédok és a rokonok befogadták őket, azonban tudtuk, hogy ez a megoldás csak ideiglenes, ezért valamit ki kellett találnunk” – nyilatkozta az eset kapcsán Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára. Ekkor összefogás vette kezdetét, s adománygyűjtés indult el egy új ház megvásárlására a Sándor család részére. „Az adománygyűjtés több vonalon indult el: a KMKSZ hirdetni kezdte az alapszervezeteiben, a polgármesteri hivatal létrehozott két számlát, amelyekre belföldről és külföldről is volt lehetőség pénzt utalni, valamint gyűjtést szervezett a református és a katolikus egyház is. A házat úgy sikerült megvásárolni, hogy eladták a telket, amelyen a leégett ház maradványai állnak. Márciusban Brenzovics László KMKSZ-elnök, Bocskor Andrea EP-képviselő és Orosz Ildikó, a főiskola elnöke és megbízott rektor asszonya ellátogattak a helyszínre, s támogatásukról biztosították a családot. Valóban sikertörténet, hogy három hónap alatt az összefogásnak eredménye van, s ez a hét ember innentől kezdve normális körülmények között folytathatja az életét” – húzta alá.

Vince István, Bene polgármestere elmondta, a felajánlások számát illetően az emberek segítőkészsége nyert tanúbizonyságot. „Látván a családot, a gyerekeket, örülünk, hogy már beköltöztek ebbe a házba, azonban tennivaló van még: az anyagi forrásaink elfogytak, de még bízunk a jótevőkben és abban, hogy közösen megoldhatóak a problémák” – fogalmazott.

Az eset kapcsán megmutatkozott az összefogás ereje, hiszen a felajánlott pénzösszegek mellett a ház berendezéséhez szükséges bútorzatot is ajándékba kapta a család. A továbbiakban az ő feladatuk lesz megmutatni, hogy valóban megbecsülik azt, amit értük tett a közösség.

lexi