Bérbe adnák a vasútállomások területét

2020. május 30., 17:49

Az Ukrzaliznicja jóváhagyta az eljárást, amellyel első ízben vezetik be a kis és közepes méretű állomások (I–III. osztály) területének elosztási módszertanát és mechanizmusát, valamint az ezen területekkel szemben támasztott minimális követelményeket – jelentette az UNIAN hírügynökség Ivan Jurikra, az Ukrzaliznicja Részvénytársaság megbízott vezérigazgatójára való hivatkozással.

Az intézkedés többek között olyan városok vasútállomásait érintheti, mint Csernyihiv, Darnicja, Sepetyivka, Kremencsuk. Jurik elmondása szerint a jelzett vasútállomásokon elkülönítik a kötelező szolgáltatásokat – pénztárak, várótermek, mosdók, tudakozó, csomagmegőrző stb. –, a szabad területek pedig bérbe adhatókká válnak „alternatív objektumok”, például közétkeztetési intézmények, üzletek, fizetett parkolók, szálláshelyek kialakítására. Minél nagyobb egy állomás területe, annál nagyobb terület adható bérbe.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy az Ukrzaliznicja hálózatában 107 olyan vasútállomás működik, amelyekre kiterjedhet az elképzelés (nem számítva a megszállt területeken találhatókat). Ezek közül osztályozatlan – 15, I. osztályú – 8, II. osztályú – 37, III. osztályú – 47. A vasútállomások besorolását az utasforgalomnak, az állomásépületek összesített alapterületének, a kezelt poggyásznak és rakománynak a függvényében határozzák meg.

(unian.ua/epravda.com.ua/Kárpátalja)