Drágulhat a villanyáram

2020. május 31., 17:07

A miniszteri kabinet, valamint a Nemzeti Energia- és Közműszabályozási Bizottság felülvizsgálja a lakossági villamosenergia-tarifát – derül ki a kormány május 28-án nyilvánosságra hozott válságellenes programjából, amelyet a korrespondent.net ismertet.

A tarifák növekedése további pénzforrásokhoz juttathatja az állami elosztót mint garantált felvásárlót a villamosenergia-termelőkkel szemben felhalmozott tartozás törlesztésére.

A portál szerint az adósság abból fakad, hogy elsőbbséget élvez az elszámolás a megújuló villamos energiát termelőkkel, miközben a megújuló energiára Ukrajnában megállapított tarifák a legmagasabbak Európában.

Ezen túlmenően az adósság törlesztése és az energiaágazat pénzügyi stabilitásának biztosítása érdekében felülvizsgálják a nap- és szélerőművek (a megújuló energia) számára megállapított zöld tarifákat.

Ugyancsak tervezik, hogy megszüntetik a rögzített lakossági földgázár formájában a Naftohaz Nemzeti Részvénytársaságra rótt speciális szolgáltatási kötelezettséget.

(korrespondent.net/Kárpátalja)