Öt járás maradhat Kárpátalján

2020. június 2., 21:07 , 1009. szám

Június 1-jén a Legfelső Tanács nyilvánosságra hozta az ukrajnai megyék új közigazgatási felosztását rögzítő határozattervezetet.

Ami Kárpátalját illeti, a korábbi 13 helyett 5 járást hoznak létre a megyében: Beregszászi, Munkácsi, Técsői, Ungvári, Huszti járások.

Ismertté vált az is, hogy mely kistérségek alkotják majd e járásokat. Így a Beregszász központú járást a kormány által jóváhagyott bátyúi nagyközségi, beregszászi városi, nagyberegi községi, nagybégányi községi, tiszaújlaki nagyközségi, nagyszőlősi városi, királyházai nagyközségi, mezőkaszonyi községi, tiszapéterfalvai községi területi közösségek alkotnák.

Ugyanakkor a szürtei, homoki és csapi kistérség az Ungvár központú járás része lenne. A Viski kistérség a Huszti járáshoz tartozna.

Múlt héten jelentették, hogy a kormány hivatalos weboldalán megjelent az a rendelet, amely jóváhagyja a kárpátaljai territoriális közösségek létrehozásának távlati tervét. Jó hír, hogy a korábban a lakosság akarata ellenére a Huszti kistérséghez csatolt Visk és Veléte mégis önálló területi egyesülést alakíthat. Izsnyéte viszont, amely a kezdetektől a Munkácsi kistérséghez való csatlakozásának jogáért küzdött, végérvényesen Gorondhoz (Horonda) lett csatolva.

(zzz)