Bárki lehetne pszichiáter?

2020. június 3., 19:34 , 1009. szám

Vigyázzon a viselkedésére: ha másoknak nem tetszik, azt kockáztatja, hogy pszichiátriai kényszerkivizsgálásnak vetik alá – legalábbis erre számíthatunk, ha a parlament elfogadja Szerhij Hrivkónak, a Nép Szolgája helyettes frakcióvezetőjének törvényjavaslatát, amelyet a vesti.ua ismertet.

Zsákutcás helyzet

A jelenleg hatályos szabályozás értelmében csak pszichiáter szakorvos irányíthat bárkit pszichiátriai kényszerkivizsgálásra. Szerhij Hrivko, az Egyes ukrán jogszabályok módosításáról a kötelező pszichiátriai segítségnyújtás iránti kérelmek benyújtására és elbírálására vonatkozó eljárás tökéletesítése céljából című törvényjavaslat szerzője szerint azonban ez a mechanizmus nem elég hatékony. Mint rámutat, a mostani eljárás szerint a kényszerkivizsgálás iránti kérelmet a bíróságnak a pszichiáter szakorvos nyújtja be, amelyhez kötelező csatolni a pszichiáter szakorvos vagy a pszichiáter szakorvosok kollégiumának véleményét (lásd a Polgári perrendtartási törvénykönyv 340. cikkelyének 2. pontját!). Vagyis már a kényszerkivizsgálás kérelmezéséhez is pszichiátriai szakvéleményre van szükség. Amikor viszont az előzetes vizsgálat nem lehetséges, az zsákutcát jelent – véli a honatya, aki szerint ennek következtében „jelentős számú, nyilvánvaló mentális rendellenességgel küzdő ember szisztematikusan zavarja mások normális életét, a közrendet, veszélyeztetve önmagát és másokat”. A rendőrségnek sincs felhatalmazása eljárni az ilyen emberekkel szemben, teszi hozzá a politikus.

Ki legyen a pszichiáter?

A törvényjavaslat kezdeményezi a Polgári perrendtartási törvénykönyv módosítását, minek eredményeként a jövőben a pszichiáter szakorvos mellett a bírósághoz fordulhatnának

- a családtagok, rokonok „vagy más ukrán polgár” is, „akinek normális élettevékenységét a mentális betegség jeleit mutató személy rendszeresen megzavarja”;

- a rendőr, ha szolgálat közben a cselekedeteivel más személyek normális élettevékenységét és/vagy a közrendet sértő, mentális betegség jeleit mutató személyre bukkan.

A pszichiáter szakorvos véleménye helyett a kérelemhez ezentúl a pszichiáter szakorvos vagy bármilyen más orvos által kiállított, „a személy pszichikai állapotának előzetes értékelésére vonatkozó anyagokat” kellene mellékelni. Egyes esetekben a mások normális élettevékenységének megzavarását és/vagy a közrend megsértését alátámasztó egyéb anyagokat is csatolni lehetne. A pszichiáter szakvéleményének mellékelésére csak abban az esetben volna szükség, ha a bírósághoz benyújtott kérelem a kórházi kényszerkezelés elrendelésére vonatkozna.

A törvényjavaslat egyben felgyorsítaná a kényszerkivizsgálási kérelmek bíróság általi elbírálását. Emellett lehetővé válna, hogy a bíróság annak a személynek a távollétében is lefolytathassa az eljárást, akinek a kényszerkivizsgálását kezdeményezték.

Fegyver a másként gondolkodók ellen?

A szóban forgó törvénymódosításnak előreláthatóan nemcsak egészségügyi következményei lennének. Vadim Volodarszkij, a Credo ügyvédi iroda ügyvédje a vesti.ua-nak nyilatkozva rámutatott, a kényszerkivizsgálás indítványozásának egyszerűsítése felhasználhatóvá tenné egyebek mellett a családi vitákban is (kilakoltatás, hagyatéki ügyek stb.), s gyakorlatilag ugyanazokat az eszközöket hozná vissza, amelyek a szovjetkorszak „büntetőpszichiátriáját” jellemezték.

„A »normális élettevékenység megsértése« gyakorlatilag bármit jelenthet, ez a mechanizmus bárki ellen alkalmazható, aki »sokat panaszkodik« és küzd a jogaiért. Különösen, ha a rendőrség is felhatalmazást kap erre. Hiszen tudjuk, hogy a pszichés betegségek megállapításának kritériumai meglehetősen szubjektívek lehetnek. Van is egy vicc, mely szerint a pszichiátrián az a doktor, aki elsőnek veszi fel az orvosi köpenyt.”

A Szerhij Hrivko képviselő által indítványozott egyszerűsített eljárás emellett nagyon „kényelmes” lehet a panaszosokkal szemben, a különféle bírósági ügyekben is, véli az ügyvéd.

„Kétszeres a haszon: a pszichésen beteg ember státusa oda vezet, hogy szavait többé nem veszik komolyan” – teszi hozzá Volodarszkij.

Akár a házmester is megzsarolható

A jelenlegi szabályozás módosítása akár zsarolásra is lehetőséget adhat. Ukrajna a szovjet időkből megörökölte a „pszichiátriai nyilvántartás” rendszerét (függetlenül annak pillanatnyi megnevezésétől és céljától), aminek következtében az embernek pusztán abból egész életre szóló problémái támadhatnak, hogy egyszer pszichiáterhez fordult: nem kaphat fegyverviselési engedélyt, gondja támadhat a járművezetői igazolvány megszerzésével, nem helyezkedhet el egy sor szakmában stb.

Okszana Drevicka, az Egészségügyi Minisztérium Pszichiátriai Kutatóintézetének osztályvezetője rámutat: vannak ugyan esetek, amikor a beteg sürgős kórházi kezelésre szorul, az efféle törvénymódosításokat mégis előbb vitára kellene bocsátani a hivatásos jogvédők körében. A pszichiátriai visszaélések elkerüléséhez bizonyos egyensúlyra van szükség. Hiszen ki fogja megvédeni azok érdekeit és jogait, akik erre maguk nem képesek? – teszi fel a kérdést Drevicka.

A szakértő úgy véli, kórházba kerülni önmagában is komoly pszichés trauma, különösen, amikor nincs elég pénz a gyógykezelésre és az étkeztetésre, valamint kevés az orvos.

(zzz)