Csapi határátkelőhely: új rend születik?

2020. június 3., 09:37 , 1009. szám

Vasárnap a reggeli órákban ismét lázongás, amolyan spontán polgári engedetlenségi akció bénította meg az ukrán–magyar határt. Ezúttal az úgynevezett „olasz kisbuszok” tucatjai akadályozták a forgalmat a csapi határátkelőhelyen. Az Ukrajnába belépésre jelentkező mikrobuszok vezetőinek egy jelentős része megtagadta a szállítmánya hivatalos elvámolását.

Rövidesen a határ mindkét oldalán több kilométeres kocsisor torlódott fel. Válaszul az átkelőhelyre vezényelték a határőrszolgálat tartalékállományát.

A nyugat-ukrajnai és kárpátaljai gépkocsivezetők évek óta szállítják a külföldön munkát vállaló honfitársaik csomagjait és pénzküldeményeit az otthon maradt hozzátartozóknak – bizonyos díj fejében. Egyúttal árut is szállítanak, amelyet azután az itthoni kereskedők értékesítenek. Odafelé cigarettát és szeszes italt visznek a sofőrök.

Olekszij Petrov kárpátaljai kormányzó a TV21 Ungvár regionális tévécsatornának nyilatkozva elmondta, a kisbuszok évente mintegy 12 ezer tonna árut szállítanak Ukrajnába, ebből átlagosan mintegy négyezer tonna halad át Kárpátalján. Eddig nem volt rendezett ennek az árumennyiségnek a vámkezelése.

A strana.ua úgy tudja, azért, hogy hazafelé jövet ne kelljen vámot fizetniük a határon, eddig alkalmanként 500 eurót fizettek a mikrobuszok vezetői. Hetente mintegy ezer ilyen mikrobusz halad át Kárpátalján.

A helyszíni beszámolók szerint most azt követelték a járművezetőktől a hatóságok, hogy vámkezeljék „hivatalosan” a szállítmányukat. Miután mindegyikük körülbelül 1,5–2 tonna árut szállít, úgy érezték, a vám jelentős érvágást jelent a számukra, elviszi a nyereségük tekintélyes részét. Hiszen, érveltek, ők nem kábítószert vagy egyéb illegális árut szállítanak, hanem apróságokat: élelmiszert, ruházati cikkeket, festéket és fűnyírót – egyszóval csupa olyasmit, ami egyébként hiányozna az üzletekből, vagy a mostaninál lényegesen többe kerülne.

Az újabb „határvita” a külföldön munkát vállalók körében is felháborodást váltott ki. Azt mondják, nem elég, hogy külföldön kénytelenek megkeresni a kenyérre valót, a hatóságok még az otthonhagyott gyerekeknek és idős szülőknek küldött ajándékokat is meg akarják vámoltatni. Kétségtelen ugyanakkor, hogy számukra igen előnyös az „olasz kisbuszok” nyújtotta fuvarozási szolgáltatás, hiszen a postai küldemények díjszabása a többszöröse a buszsofőrökének.

A zavart a határforgalomban közvetlenül Olekszij Petrov kormányzó „idézte elő”. Ő utasította ugyanis a bűnüldöző szerveket, hogy alakítsanak mobil csoportokat a küldemények, illetve a mikrobuszok ellenőrzésére. A határincidens hírére most a kormányzó, valamint Olekszandr Bohas, a kárpátaljai vámhivatal vezetője is a helyszínre utazott, s odavárták Szerhij Dejnekót, az Állami Határőrszolgálat vezetőjét is.

A határforgalmat megbénító gépkocsivezetőkkel folytatott tárgyalások végül eredményre vezettek, azok feloldották az útzárat. A mukachevo.net tudósítása szerint, az „olasz kisbuszok” vezetői egyben beleegyeztek a behozatali vám megfizetésébe. Olekszij Petrov kormányzó a portálnak elmondta, a megállapodás értelmében kilo­grammonként 0,55 cent vámot állapítottak meg esetükben.

Olekszandr Bohas, a kárpátaljai vámhivatal vezetője úgy fogalmazott, minden a behozott áru mennyiségétől és minőségétől függ. Az első tapasztalatok alapján körülbelül 12–16 ezer hrivnya (mintegy 400–550 euró) vámot kell megfizetniük a járművezetőknek. A tisztviselő szerint, ami a határon történt, az nem konfliktus, hanem egy „helyzet” volt. Az embereknek, mármint a járművezetőknek, meg kell érteniük, hogy a pénz, amit ezentúl fizetni fognak vám gyanánt, az államkincstárba folyik be, mutatott rá. Jelezte azt is, a szállítmányozóknak rendezniük kell a külföldön dolgozók hazaküldött csomagjainak besorolását, nem tartható ugyanis tovább az eddigi állapot. Már csak azért sem, mert a polgárok küldeményei postán feladott csomagjai is csak egy bizonyos értékhatárig vámmentesek.

Az olvasók mindazonáltal két kérdésre nem kaphattak egyértelmű választ a helyszíni tudósításokból: hová folyt be az „olasz kisbuszok” vezetői által eddig vám helyett fizetett pénz (már amennyiben fizettek), illetve milyen felelősségre vonásra számíthatnak a határt eltorlaszoló járművezetők? A jog szempontjából tekintve ugyanis a történtekre az utóbbiak egyfelől szabálysértést követtek el, másfelől kárt okoztak mindazoknak, akik miattuk órákig kényszerültek vesztegelni a határon.

(hk)