Szóljanak a harangok!

2020. június 3., 11:26 , 1009. szám

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Szóljanak a harangok! című programot szervez a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából. A KÉSZ országos elnöksége felekezettől függetlenül felkért minden egyházközséget és gyülekezetet az egész Kárpát-medencében, hogy csatlakozzanak ehhez a megmozduláshoz, és szólaltassák meg együtt a harangokat június 4-én, a nemzeti összetartozásunk napján 100 másodpercen keresztül. Ezen jubileumi megemlékezéshez csatlakozott az idén megalakulása ötödik évfordulóját ünneplő Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége is.

A KÉSZ 1989-es megalapítása óta a tavalyi évben Magyarország második legnagyobb taglétszámú civil szervezetévé nőtte ki magát. Napjainkban megközelítőleg háromezer tagot számlál, és számos alapítványt hozott már létre, mint például két évvel ezelőtt a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) elnevezésű alapítványt.

Jakab Eleonóra, a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke elmondta, hogy Beregszász is csatlakozik a programhoz. A városi szövetség felhívással fordult a különböző vallási felekezetekhez, többek között a helyi római és görögkatolikus, valamint a református egyházközségekhez, hogy szólaltassák meg a harangokat. Csatlakozott a kezdeményezéshez a református egyházközség, valamint Molnár János bereg–ugocsai esperes, beregszászi plébános is, akinek az egyházkerületéhez közel 20 római katolikus templom tartozik – ezekben mind megszólalnak a harangok.

A magyarországi KÉSZ létrehozott egy alkalmazást, amelyen keresztül a települések és egyházi gyülekezetek jelezhették csatlakozási szándékukat. Valamint arra kértek mindenkit, hogy a nemzeti összetartozás évében, a nemzeti összetartozás napján délután 16.30-kor lehetősége szerint csendesedjen el mindenki, ki szívében magyar, és mondjon el egy imát a határon innen és túl élő magyarokért. Zúgjanak a harangok, hogy emlékezzünk, kulcsoljuk imára kezünket, és tekintsünk előre!

K. K.