Forgalomba hozták a 10 hrivnyás pénzérmét

2020. június 4., 12:09

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) forgalomba hozta a 10 hrivnya névértékű pénzérmét – jelentette az Ekonomicsna Pravda az NBU sajtószolgálata nyomán.

Ezzel a10 hrivnyás névértékű érmék érvényes fizetési eszközzé váltak. A kiskereskedelemben vásárláskor, illetve banki műveletek során egyaránt felhasználhatók.

Az első ütemben közel ötmillió darab 10 hrivnya névértékű érmét terveznek forgalomba hozni, elosztva azokat a nemzeti bank regionális alegységei között.

A tájékoztatás értelmében a polgároknak nem szükséges beváltaniuk a birtokukban lévő tízhrivnyás bankjegyeket az új pénzérmékre. A „papír” tízhrivnyások korlátlan ideig használatban maradhatnak fizetőeszközként, az érmékkel párhuzamosan – mígnem fokozatosan kikopnak a forgalomból.

Az új érme átmérője 23,5 mm, súlya 6,4 gramm. Cinkötvözetből készül, nikkelbevonattal. Méreteiből adódóan az új tízhrivnyás jelentősen különbözik a már forgalomban lévő 1, 2 és 5 hrivnyás pénzérméktől. Egyik oldalán Ivan Mazepa hetman látható, a másikon az értéke (10 hrivnya) van feltüntetve.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a komplex átalakítás eredményeként a hrivnyasort sikerült az optimálisra, 12 egységből állóra csökkenteni. Mostantól összesen hat pénzérméből (10 és 50 kopijka, 1, 2, 5 és 10 hrivnya), valamint hat bankjegyből (20, 50, 100, 200, 500 és 1000 hrivnya) áll.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)