Hetmanenko: Jelen helyzetben ez a legjobb járási felosztás a Miniszteri Kabinet szerint

2020. június 4., 18:31 , 1010. szám

Június 3-án egymásnak adták a kilincset a nagyszőlősi járási lakosok a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épületében. Felháborodásukat az váltotta ki, hogy a nemrég a gyakorlatba is átültetett decentralizációs reform­csomag folytán a járást, illetve magát Nagyszőlőst is a Beregszászi járáshoz csatolták.

Olekszij Hetmanenko, a megyei adminisztráció első elnökhelyettese lapunknak, illetve a TV21 Ungvárnak is nyilatkozott a témában:

– Ma nagyon sok ember érkezett hozzánk a Nagyszőlősi járásból. Természetesen mi mindnyájukat fogadtuk, meghallgattuk, számunkra minden ember véleménye fontos. Azonban a járási szintű felosztás meghatározásában nincs kompetenciája a megyei közigazgatási hivatalnak, ez a Miniszteri Kabinet, illetve a Legfelső Tanácsa hatáskörébe tartozik. A mi álláspontunkat a hozzánk beérkezett, a járási tanácsok által megfogalmazott 4 hivatalos kérelem alapján fogjuk továbbítani a Miniszteri Kabinet felé 5 javaslat formájában, amelyben korrigálunk néhány fontos kérdést. Ugyanakkor nehéz helyzetben vagyunk, ugyanis mindenki mást szeretne: a Nagyszőlősi, a Beregszászi, a Rahói és a Técsői járás egyaránt szeretne továbbra is megmaradni. Ennek fényében nagyon nehéz decentralizációról beszélni, hiszen egyik fél sem akar engedni. Mind a négy kérelmet elfogadtuk, azokban különböző érvek szerepelnek pró és kontra tekintetben, illetve konstruktív jelleggel szerepelnek bennük a felek álláspontjai. Végleges döntés egyelőre nincs, megerősítés a Legfelső Tanácsból még nem érkezett. Különböző forgatókönyvek vannak jelenleg vizsgálat alatt, minden szempontot figyelembe veszünk. A mostani felosztást a Miniszteri Kabinet eszközölte, jelen helyzetben ezt látja a legjobbnak. Ez még csupán tervezet, amelyet mi is ma kaptunk meg hivatalosan. Ezt követően vesszük figyelembe, hogy milyen megalapozott változtatásokat lehetne belevinni a távlati tervbe.

D. P.