Potápi Árpád János: „2020 egy új, győztes korszak kezdetét jelenti”

2020. június 4., 10:35 , 1009. szám

A nemzeti összetartozás napja, valamint a trianoni békediktátum századik évfordulója alkalmából lapunknak Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adott interjút, amelyben olvashatnak a koronavírus-járvány miatt áttervezett rendezvényekről, a nemzeti összetartozás erejének mértékéről, valamint a Nemzetpolitikai Államtitkárság szülőföldünkre irányuló programjairól.

– A Magyar Országgyűlés a 2020-as évet, a trianoni békediktátum századik évfordulóját a nemzeti összetartozás évének nyilvánította. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága ezzel párhuzamosan folytatja a 2012 óta következetesen egymásra épülő tematikus éveinek sorát, így a Magyar Állandó Értekezlet tavaly novemberi döntése értelmében 2020-ra az erős magyar közösségek éve program került meghirdetésre. Milyen befolyással van a koronavírus-járvány a tervezett programokra, rendezvényekre?

– A járvány nemcsak a nemzetpolitikai, de minden más programot is felülírt: elmaradt a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat, a tokiói olimpia és számos nagy rendezvény szerte a világon. Természetes, hogy nekünk is újra kellett gondolni a programjainkat, de szerencsére időben léptünk. Még márciusban átszerveztük a tavaszi menetrendet, és amit lehetett, azt online térbe helyeztük át. A szokott őszi kezdés helyett még április elején elindítottuk a Miénk a város népszerű online játékunkat, amelybe több mint 2000 külhoni gyerek kapcsolódott be, online tartottuk a Kárpát-medencei vállalkozói találkozónkat és a Kőrösi-, valamint Petőfi-ösztöndíjasaink is online végzik közösségépítő munkájukat. Sajnálatos, hogy a világjárvány miatt a június 4-i programjainkat sem tudjuk abban a formában megtartani, ahogy eredetileg elképzeltük. Június 4-ről augusztus 20-ra csúszik a budapesti Kossuth téri Trianon-emlékmű átadása is, ugyanakkor örvendetes, hogy a kormány múlt heti döntése értelmében – szigorú szabályok mellett – Magyarországon megtarthatók a Trianon századik évfordulójához kapcsolódó megemlékezések. Az Országgyűlés emléküléssel készül, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma pedig felhívást fogadott el a nemzeti önazonossághoz való jog védelméről, amelyet politikai nyilatkozatként terjesztünk elő az Országgyűlés június 4-i ülésén. Bár a szomszédos országokban, így Ukrajnában is szigorúak a korlátozások, mégis azt látom, hogy a magyarság lelkesen készül, hogy méltóképp emlékezzen erre a fontos évfordulóra. Számos nagyszerű kezdeményezés indult az elmúlt hetekben, napokban, így például az Összetartozásunk Tüze, amelyet Kárpátaljáról indítottak el a cserkészek, és mostanra a világ minden pontját elérte. Jó látni, hogy a magyarság a jelenlegi nehéz helyzetben is ennyire összefog.

– Június 4-e, a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Nemzetpolitikai Államtitkárság Milyen jó, hogy itt vagyunk címmel fiataloknak szóló videopályázatot hirdetett, amelynek célja a világ magyar közösségei határokon átívelő összetartozásának erősítése a virtuális tér közvetítésével. Hogyan fogadták eddig ezt a kezdeményezést?

– A felhívást május közepén hirdettük meg, és számunkra is óriási meglepetés, hogy szűk két hét alatt több mint félezer pályamunkát kaptunk a Föld minden tájáról. Ehhez nagy valószínűséggel hozzájárult az is, hogy a projekthez az indulás óta számos híresség is csatlakozott, többek között Keresztes Ildikó előadóművész, Nagy Feró énekes, Szűcs Nelli és Trill Zsolt színművészek, Gyurta Dániel olimpikon, Pataky Attila énekes, Böde Dániel válogatott labdarúgó, Pál Eszter népdalénekes és nagyon sok más híresség, közéleti személy osztotta meg velünk gondolatait június 4-e kapcsán. A kárpátaljai fiatalok is nagyon aktívak voltak. Maga a pályázat a 10–25 éves korosztálynak szólt, akiket arra kértünk, kisfilmben mutassák be, mit jelent számukra a nemzeti összetartozás, kérdezzék meg erről családjukat, barátaikat, környezetüket. Hihetetlen, hogy a gyerekek hányféleképpen és mennyire kreatívan tudták ezt bemutatni. Családok, közösségek fogtak össze, külön produkciókkal készültek – szó szerint a világ teljes magyarságát megmozgattuk. Fontos, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk a száz évvel ezelőtti tragédiára, ugyanakkor büszkének kell lennünk arra, hogy nincs még egy olyan nemzet, amely a magyarsághoz hasonló csonkítást túlélt volna. Mi mégis túléltük, és ma erősebbek vagyunk, mint az elmúlt száz évben bármikor. 2020 számunkra kettős évforduló: száz évvel ezelőtt a nemzetet szétszakították, de tíz évvel ezelőtt újraegyesítettük. 2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulásakor új alapokra helyeztük a nemzetpolitikát, és megerősítettük a kapcsolatainkat a magyarsággal szerte a világon. Mindezt közösen értük el: mi, anyaországi magyarok, a Kárpát-medencében élő magyarság és a diaszpórában élők. Úgy gondolom, a huszadik század nehézségei és megpróbáltatásai után most egy új időszámítás kezdődik a magyarság számára. 2020 egy új, győztes korszak kezdetét jelenti.

– A járványügyi helyzetre való tekintettel terveznek-e más, ehhez hasonló programot? Milyen tervek vannak terítéken Kárpátalja tekintetében?

– A koronavírus-világjárvány nyomán kialakult veszélyhelyzetben is folyamatos volt a kapcsolattartás a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a kárpátaljai partnerszervezetek között. Kárpátalja tekintetében elmondhatjuk, hogy a rendezvényeket leszámítva – mivel a korlátozások elsősorban ezeket befolyásolják – folytatódnak a korábbi években elindított támogatási programjaink. Ezeken a rendszerszintű támogatásokon keresztül hathatós segítséget nyújtunk a kárpátaljai magyar közösség számára. A teljesség igénye nélkül kiemelném a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát és annak bázisán működő szakképzési intézetet, az egyházi líceumokat, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetét vagy akár a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont, amelyek működéséhez szükséges forrást továbbra is biztosítjuk. Folytatódik a kárpátaljai szociális programcsomag is, amelynek köszönhetően 2019-ben több mint 15 300 nemzetpolitikai szempontból fontos tevékenységet ellátó személy részesült egyszeri pályázati támogatásban. Hamarosan eredményt hirdetünk a magyar kultúráért és oktatásért regionális és központi pályázatokban is, amelyekre idén is hatalmas volt az érdeklődés: Kárpátaljáról 325 pályázat érkezett több mint 1,6 milliárd forint támogatási igénnyel. 2020-ban is folytatjuk a már megkezdett beruházási és fejlesztési programjainkat. Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, terveink között szerepel többek között a Beregszászi Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ kollégiumi részének az átadása, valamint a bázisiskolai program keretében megújult és bővített ungvári, mezőkaszonyi és aknaszlatinai iskolák átadása.

Ezek a fejlesztések, beruházások is mind azt jelzik, hogy egységes nemzetben, egységes Kárpát-medencei oktatási, gazdasági és kulturális térben gondolkozunk. Az elmúlt tíz év során közösen végzett munka eredményeként az anyaországot és a külhoni magyarságot összekötő szálak mára olyan erőssé váltak, hogy azokat soha semmilyen vihar nem tudja többé szétszakítani. Június 4-e üzenete számunkra, hogy merítsünk erőt az elmúlt tíz év sikereiből, és egymással összefogva, egymást segítve építsünk egy még sikeresebb huszonegyedik századot.

            Csuha Alexandra