Néma főhajtás Nagybégányban a nemzeti összetartozás napján

2020. június 5., 09:48 , 1010. szám

A nemzeti összetartozás napja alkalmából a világ számos magyarlakta területén, így Kárpátalja-szerte is néma főhajtással méltatták a magyar nemzet egységét. Nagybégányban az emléknapról elnevezett parkban helyezték el koszorúikat az emlékezők.

Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke a sajtónak adott interjúban elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések következtében idén csak szerény körülmények között lehetséges e magyar nemzet számára fontos nap méltatása, azonban a maga szívében minden nemzettárs méltó módon tud megemlékezni.

„Száz esztendővel ezelőtt, amikor Magyarország végtagjait lemetszették, azok csak testben szakadtak el, hiszen azokat a lélekszálakat, amelyek szívtől szívig tartanak, és a nemzet lényegi összetartó erejét képezik, nem sikerült átvágni. Ezek a szálak voltak azok, amelyek a mai napig megtartották a határon túlra szakadt magyar nemzetrészeket. Ahhoz, hogy ezek a szálak tovább izmosodjanak és éljenek, több dolog szükséges: elsősorban az, hogy az a kormányzati politika, amely a nemzetegyesítést tűzte ki céljául, folytatódjon a jövőben is; a másik fontos dolog, hogy maguknak a nemzetrészeknek is hozzá kell járulniuk ehhez, és tovább kell harcolniuk nem valaki ellen, hanem a saját nyelvük, kultúrájuk, vallásuk megőrzése érdekében; harmadszor pedig az Úristen kegyelme, amely megtartotta a magyar nemzetet ezer esztendőn keresztül, s reméljük, hogy megtartja a jövőben is” – húzta alá Gulácsy Géza.

A megemlékezésen tiszteletét tette Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul. A múlt évben felavatott Turul-emlékmű megkoszorúzása előtt Gajdos Henrietta helyi lakos József Attila Nem, nem, soha! című versét szavalta el.

CsA