Terjed a szamárköhögés Csernyivci megyében

2020. június 5., 09:09

Hetvenkilenc esetben állapítottak meg szamárköhögést (pertusszisz) gyermekeknél Csernyivci megyében 2020 januárjában–áprilisában, szemben a 2019 azonos időszakában előfordult hat esettel – jelentette a Csernyivci Megyei Állami Adminisztráció nyomán a korrespondent.net.

A megbetegedések száma a Kelmenci, Vizsnicjai, Novoszelicjai és Kicmanyi járásokban nőtt.

Marija Poliscsuk, a megyei egészségügyi főosztály igazgatója szerint a megbetegedések számának növekedése annak következménye, hogy nem adtak be elegendő AKDP (DTP) oltást az érintett járásokban.

Így például a Kelmenci járásban a tervezetthez képest csupán a gyermekek 10%-át oltották be, a Vizsnicjaiban, Novoszelicjaiban és Kicmanyiban pedig a 24%-át.

Mivel az AKDP (DTP) kombinált oltóanyag, amely a pertusszisz mellett a diftéria és a tetanusz ellen is véd, máris előre lehet jelezni az esetszám növekedését a két másik megbetegedésnél is – mutatott rá Poliscsuk.

A tisztviselő jelezte, a koronavírus-járvány miatt márciusban a megyében leállították a gyermekek tervszerű oltását, áprilisban azonban újraindult a munka, ezért a szülőknek fel kell keresniük a gyermek- vagy a családorvosukat az oltás miatt. A megyében minden oltóanyag rendelkezésre áll – közölte Poliscsuk.

Csernyivci megyében tovább nő a koronavírussal fertőzöttek száma. A tegnapi állapot szerint a megyében már 3442-en fertőződtek meg.

(korrespondent.net/Kárpátalja)