Az aláírásáig nem hozzák nyilvánosságra az IMF-memorandum szövegét

2020. június 6., 19:08

Az Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) memorandumának szövegét nem hozzák nyilvánosságra az aláírásáig, mivel az az üzlet egészét befolyásolhatja – jelentette ki Danilo Hetmancev, a Legfelső Tanács pénzügyi bizottságának elnöke az 1+1 tévécsatorna Jog a hatalomra című műsorában.

„Meg kell értenünk, hogy a memorandum az IMF-fel, s maga a program nem csak Ukrajna számára fontos dokumentum, hanem a nemzetközi pénzpiacok számára is, hogy a nyilvánosságra hozatala az aláírásának pillanata előtt kárt okozhat Ukrajnának, s általában ennek a programnak. Egyszerűen sor sem kerülhet rá. Azok a befektetők, akik ukrán értékpapírokban érdekeltek, viselkedhetnek bizonyos módon úgy, hogy az sérti Ukrajna érdekeit” – idézi a bizottság elnökének a műsorban elhangzott szavait a korrespondent.net.

A képviselő hangsúlyozta, az IMF-nél bevett gyakorlat, hogy a memorandum szövegét csak a döntés megszületésének pillanatában hozzák nyilvánosságra.

A korrespondent.net emlékeztet, az ukrán kormány május 20-án jóváhagyta az IMF-fel kidolgozott memorandum tervezetét, annak szövegét azonban nem hozták nyilvánosságra. Azóta a legkülönfélébb találgatások láttak napvilágot a sajtóban a dokumentum tartalmával kapcsolatban.

Korábban jelezték, hogy a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa június 9-i ülésén tervezi jóváhagyni az Ukrajnának szánt 5 milliárd dolláros, 18 hónapos készenléti hitelprogramot.

(korrespondent.net/Kárpátalja)