Kuleba: Kijev csak Moszkvával tárgyal a Donyec-medencéről

2020. június 6., 10:40

Ukrajna a fő „vörös vonalnak” a Donyec-medencéről az úgynevezett „DNR” és „LNR” terroristáival folytatott közvetlen párbeszédet tekinti, ezért Kijev soha nem fog tárgyalni velük – jelentette ki Szavik Suszter A szólás szabadsága című műsorában Dmitro Kuleba külügyminiszter, akit a zn.ua idéz.

„Nemegyszer közöltem én is, valamint nemegyszer közölte Olekszij Reznikov a háromoldalú kontaktcsoportban, nemegyszer közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a mi »vörös vonalainkat«. A »vörös vonalaink« egyike elvi, bosszantja orosz szomszédainkat, eszerint nem kezdünk közvetlen párbeszédet az úgynevezett »DNR-rel/LNR-rel«” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Kuleba egyben jelezte, hogy az ukrán fél a Donyec-medencéről kizárólag a Kremllel fog tárgyalásokat folytatni.

„A TKG (a Háromoldalú minszki kontaktcsoport – a szerk.) Ukrajnából, Oroszországból és az EBESZ-ből áll. És mi csakis Oroszországgal fogunk beszélni. Ez a meghatározó »vörös vonalunk«, amely nemzeti érdekeink védelmének alapját képezi” – jelezte a külügyminiszter.

A zn.ua rámutat, korábban Kuleba kijelentette, hogy az ukrán fél kész a kompromisszumokra a Donyec-medence megszállt területei és a Krím visszaszerzése érdekében, így Kijev kész tárgyalni e területek különleges státuszáról Ukrajnán belül.

(zn.ua/Kárpátalja)