Kollégájuk magyarázatára kíváncsiak a Beregszászi Városi Tanács képviselői annak magyarországi körözése miatt

2020. június 6., 16:56 , 1010. szám

Pénteken tartotta meg soron következő plenáris ülését a Beregszászi Városi Tanács. A napirendi pontok áttekintése és megvitatása előtt Darcsi Karolina, a tanács magyar frakciójának vezetője felolvasta a képviselőtársának, Vitalij Antyipovnak címzett írásbeli megkeresését, majd a feljelentést továbbította a rendőrség felé. Az eset előzménye, hogy Antyipov nemrég üzenetben megfenyegette Darcsi Karolinát, akinek temetési koszorút ígért.

Tavaly októberben járta be a sajtót a hír, amely szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rend­őr-főkapitányság körözést adott ki Anti Viktor Beregszászban született magyar állampolgár ellen. A körözéshez mellékelt fotón kétségkívül Vitalij Antyipov látható, aki a Beregszászi Városi Tanács egykori BPP-frakciójának vezetője volt. Azonkívül, hogy bűncselekményt követett el Magyarországon, a magyarellenességéről ismert képviselő hamis néven szerzett magyar állampolgárságot, ugyanis a magyar okmányaiban Anti Viktorként szereplő Vitalij Antyipov születési adatai azonosak a városi tanács adatbázisában szereplő eredetiekkel. Egy novemberi soron kívül tartott tanácsülésen képviselőtársai arra kérték a küldöttet, hogy szolgáljon magyarázattal a személye körül kialakult botrány kapcsán, hiszen az rossz fényt vet az egész képviselő-testületre. Antyipov máig nem adott tájékoztatást az esetről. A képviselők ezért a június 5-i ülésen eldöntötték, hogy követelik kollégájuktól, hogy öt napon belül cáfolja az információkat bizonyító erejű okiratok felmutatásával.

„Hét hónappal ezelőtt a magyarországi médiából értesültünk arról, hogy képviselőtársunkat Anti Viktor néven körözik Magyarországon zaklatás miatt, ugyanis egy határrendésznek temetési koszorút küldött – ezzel gyakorlatilag megfenyegetve az életét. Sajnálatos módon – a képviselő ugyan ígéretet tett fél évvel ezelőtt arra, hogy tisztázni fogja magát – most ott tartunk, hogy engem is megfenyegetett, nekem is beígért egy temetési koszorút. Ebben az ügyben feljelentést tettem, a tanács­ülésen a feljelentést a rendőrség képviselőjének is átadtam, aki biztosított arról, hogy személyesen fogja az ügyet kontrollálni, illetve a törvényeknek megfelelően tájékoztatni fognak az ügy állásáról nemcsak engem, hanem az egész képviselő-testületet” – nyilatkozta az eset kapcsán Darcsi Karolina.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere az ülést követően újságírónknak elmondta, hogy mindenképpen azt szeretnék, ha a beregszászi városháza fölött nem lebegne egy olyan felhő, amelyre nincs magyarázat. „Úgy gondolom, hogy nem szabad egy kalap alá vennünk azokat a képviselőket, akik minden szinten odafigyelnek a saját reputációjukra, azokkal, akiknek az nem fontos. Azt szeretném, hogy a beregszászi önkormányzat becsülete semmilyen szinten ne szenvedjen csorbát, ezért ma olyan döntést hoztunk, hogy Vitalij Antyipov nem kívánatos személy a testületi üléseken egészen addig, amíg nem tisztázza magát. Erre megvan a megfelelő jogi út. Tisztázhatta volna magát már nagyon régen, biztos, hogy vannak rá okok, amiért ez nem történt meg – mi ezeket az okokat szeretnénk megismerni. Szeretnénk ebben a teremben úgy levezetni egy testületi ülést, hogy nincs közöttünk körözött személy. Ez a legfontosabb dolog, ugyanis a mi városunknak és minden polgárának fontos a város hírneve” – húzta alá Babják Zoltán.

Az ülésen a képviselők elfogadták továbbá a Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház támogatását és fejlesztését célzó, 2020-as évre szóló programot, helyesbítették a városi utcák karbantartásával és felújításával kapcsolatos jegyzékeket, illetve a földkérdésekről is szó esett. Ismertették azt, hogy a város költségvetésébe 2020 első negyedévében az előirányzott helyett 1,9 millió hrivnyával kevesebb folyt be, ennek oka, hogy a márciusban bevezetett karanténintézkedések miatt bezárni kényszerültek a vállalkozások. Tájékoztattak arról is, hogy 2019-ben összesen 270 beregszászi lakos nyújtott be az orvosi recept alapján vásárolt gyógyszerek vételárának visszatérítésére irányuló program keretében igénylést összesen 134 035 hrivnya összegben.

CsA