Képviselő: Elavult az ukrajnai lakásállomány

2020. június 7., 11:38

Ukrajnában a múlt században épült többlakásos lakóházak zöme a „végnapjait éli” – írja az UNIAN.

A hírügynökség idézi a Buildportalnak nyilatkozó Olena Suljak képviselőt, a parlament államigazgatási, helyhatósági, regionális fejlesztési és a várostervezési bizottságának elnökhelyettesét, aki szerint a lakásállomány az elavulás jeleit mutatja.

„A teljes ukrajnai lakásállomány több mint 80%-a az 1980-as évek előtt épült. Ez elég nagy szám, Ukrajnában a lakóházak átlagos életkora 46 év” – mondja a képviselő.

Mint rámutatott, látható, hogy az országban 2000 óta épülnek ugyan lakóházak, de számuk nem haladja meg az összes lakóház 2-3%-át.

„Emellett arra is figyelni kell, hogy mekkora a baleseti alap, mert ez leginkább a polgáraink, az ilyen házak lakóinak biztonságát érinti. Éppen erre kell nagyobb figyelmet fordítaniuk a helyhatósági szerveknek, hogy azt elsősorban rekonstrukcióra, renoválásra, kilakoltatásra stb. fordítsák” – jelezte Suljak.

Az UNIAN korábban arról számolt be, hogy a Nép Szolgája párt ismertette a régi lakóházak felújítására vonatkozó elképzeléseit. Ezek szerint az új lakás alapterülete a régi nagyságától függne, a bejelentett lakók számát viszont nem vennék figyelembe. Vagyis nincs értelme minél több lakót bejelenteni egy-egy otthonba, mert azok úgysem kapják meg az idejét múlt Lakástörvénykönyv alapján elvben mindegyiküket megillető 18 négyzetméternyi alapterületet.

Az elképzeléseket azonban előbb törvénybe kellene foglalni – jelezte Suljak. Emlékeztetett arra is, hogy az elavult lakásalap rekonstrukciójáról még 2006-ban törvényt fogadtak el, ám a program máig nem működik.

(unian.ua/Kárpátalja)