Ősszel online is lehet majd szavazni

2020. június 7., 17:25

Az ukránok kipróbálhatják az online szavazást az október 25-i helyhatósági választásokon – közölte az lb.ua-nak adott interjújában Mihajlo Fedorov digitális átalakulásért felelős miniszterelnök-helyettes.

Fedorov ugyanakkor jelezte, hogy az új lehetőség nem váltja fel a személyes szavazást.

„Vagyis szavaztál a szavazókörzetben, azután hazamentél és szavaztál online. Meg szeretnénk mutatni az embereknek, hogy fog ez festeni, hogyan kell majd regisztrálni, hogyan módosíthatják a választásukat a nap folyamán” – magyarázta a miniszter.

A kormányfőhelyettes elmondása szerint a miniszteri kabinetnek „nem célja elektronikus választásokat csinálni az elektronikus választások végett”. Előbb elő kell készíteni az infrastruktúrát és ezzel párhuzamosan fejleszteni a digitális készségeket.

Az online szavazást a nagyvárosok lakói tesztelhetik október 25-én.

A Nép Szolgája párt nemrég közölte, hogy az októberi választásokra attól függetlenül sor kerül, hogy milyen lesz a járványhelyzet az országban – emlékeztet a hírrel kapcsolatban a korrespondent.net.

A portál felidézi, a Központi Választási Bizottság nemrég közölte, 1,262 milliárd hrivnyával szükséges növelni a helyhatósági választások és az időközi parlamenti választások költségvetését, ellenkező esetben sérülhetnek a polgárok alkotmányos jogai.

(lb.ua/korrespondent.net/Kárpátalja)