Kuleba: Ukrajna életet lehelne a normandiai formátumba

2020. június 8., 14:20

Az Orosz Föderáció részéről hiányoznak a konstruktív lépések a normandiai formátumú tárgyalások felújításával kapcsolatos kérdésekben – írta vasárnapi Twitter-bejegyzésében Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, akit a korrespondent.net idéz.

„Ukrajna partnereivel együtt igyekszik újjáéleszteni a normandiai formátumot és elérni a békét, de egyelőre nem lát semmilyen kölcsönös konstruktivitást orosz részről. Ezen a héten legalább kilenc ukrán katona sebesült meg a frontvonalon. Szerencsére, senki nem esett el a harcokban” – jelezte Kuleba.

A korrespondent.net emlékeztet, Kuleba bejelentette, hogy Ukrajna kész a „széles körű kompromisszumokra” a Donyec-medence és a Krím kérdésében, de vannak „vörös vonalak”, amelyeket tilos átlépni.

Korábban az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Volodimir Zelenszkij elnökségének egy éve alatt nem változott a helyzet, ami a Donyec-medencei rendezést illeti, a Kreml pedig hangsúlyozta, nem fejlődik a legfelső szintű párbeszéd Kijev és Moszkva között.

A normandiai négyek – Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország – vezetői legutóbb 2019. december 9-én találkoztak Párizsban, hogy a kelet-ukrajnai rendezésről tárgyaljanak.

(korrespondent.net/Kárpátalja)