Magyar állami elismerések a nemzeti összetartozás napján

2020. június 9., 16:42 , 1010. szám

Magas rangú magyar állami kitüntetéseket adtak át Beregszászban a nemzeti összetartozás napján. A Magyarország Beregszászi Konzulátusán megtartott átadón Debreceni Mihály szerkesztő, újságíró Magyar Arany Érdemkeresztet, valamint Czigler Tibor pedagógus Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át.

Szimbolikus jelentőséggel bírt az esemény, melyet a trianoni békediktátum századik évfordulójának, a nemzet összetartozásának napján szerveztek a beregszászi konzulátuson. A kitüntetések azon felül, hogy elismerésül szolgálnak a kárpátaljai magyarságért végzett áldozatos munkáért, arról is tanúskodnak, hogy közel száz év sem tiporhatta el a magyar közösséget.

A rendezvény kezdetén Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte az egybegyűlteket, ezt követően Szilágyi Mátyás főkonzul tartott ünnepi beszédet. A főkonzul kiemelte, hogy az elmúlt száz év Magyarországon és a határon túlon a nemzeti megmaradás, a talpra állás jegyében telt. Amint mondta, a nemzeti megmaradás az átadó meghatározó gondolata is. „A megmaradás jegyében a magyar nemzet nem a múltba réved, hanem a jövőbe néz. A nemzet megmaradását Magyarország minden erejével támogatja, ebben a szellemben élünk és dolgozunk. S ebben a szellemben, ha visszatekintünk az utóbbi tíz vagy száz évre, láthatjuk, hogy nagyon komoly eredményeket értünk el” – hangsúlyozta Szilágyi Mátyás. A diplomata szerint nagyon fontos, hogy minden magyar ember, éljen bár szülőföldjén vagy a diaszpórában, teljes értékű magyar életet élhessen, és értéket teremthessen. „A kárpátaljai magyar kisebbségi lét kiemelkedő alakjai ezt az értékmentő életet demonstrálták és demonstrálják ma is.”

A köszöntőt követően átadták a magas szintű kitüntetéseket. Debreceni Mihály ismert és elismert szerkesztő, riporter Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át. A csapi születésű újságíró köszönetet mondott kollégáinak, egykori mentorainak, akikkel az elmúlt harminc évben együtt dolgozhatott, tanulhatott és végezhette munkáját a magyar nemzetért.

Czigler Tibor pedagógus Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át, aki kimagasló munkát végzett a Rahói járásban a magyar és ukrán kapcsolatok mélyítése érdekében az elmúlt 61 évben. Czigler Tibor megköszönte az elismerést, és kiemelte, hogy ez a kitüntetés nemcsak őt illeti, hanem mindazokat a rahói magyarokat, akik segítették az elmúlt évek során a munkáját.

Az eseményt Ferenci Attila és Gál Natália, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színészeinek előadása tette emelkedettebbé. Az átadó a Szózat eléneklésével ért véget.

VE