Trianon 100 – a munkácsi bankban

Olvasói levél

2020. június 9., 19:54 , 1010. szám

Nem mindennapi helyszínt választottak a munkácsi öregcserkészek az 1920-as évi trianoni centenárium megemlékezésének helyszínéül, hiszen az OTP Bank és a jövőbeli Magyarok Háza előcsarnokában gyűltek össze. Történt mindez abból a meggondolásból is, hogy kis megemlékező csapatunk két tagja jelenleg aktív dolgozója eme intézménynek. Ami a kis létszámú csoportunkat illeti, hát… itt is éreztette magát a koronavírus okozta lelki trauma, a „Maradj otthon!” szlogen révbe ért.

Pontban 20 óra 20 perckor (június 4-ről van szó) meggyújtottuk a három gyertyát, elhangzott a cserkészköszöntés, imádkoztunk, utána el­énekeltük a Himnuszt. Majd e sorok írója néhány keresetlen szóval ecsetelte a száz évvel ezelőtti eseményeket, az azóta eltelt idő történéseit, és végül biztatást és reményteljes optimizmust sugallt az ott lévők felé, mintegy hirdetve, hogy adják át, adjuk át a nálunk fiatalabb nemzedékeknek: „A szülőföldön kell magyarnak lenni és megmaradni magyarnak!”

Végezetül egymást köszöntöttük, és örömünket fejeztük ki, hogy egyúttal, ha ilyen szomorú megemlékezés kapcsán is, élőben láthattuk egymást.

Fedeles Jenő, Munkács