Ismét módosulhat a választási törvény

2020. június 10., 16:50 , 1010. szám

A Legfelső Tanács június 4-én elfogadta első olvasatban a 3485. számú törvényjavaslatot, amely számos ponton módosíthatja a hatályos Választási törvénykönyvet – jelentette a Hromadszke.

A törvényjavaslatot 292 képviselő szavazta meg a minimálisan szükséges 226 helyett, vagyis az utóbbi időben ritkán tapasztalható egységet tanúsítottak a honatyák.

Kidolgozóinak indoklása szerint a dokumentum orvosolni hivatott a törvényben felfedezhető joghézagokat és következetlenségeket, illetve cél a választási eljárás egyszerűsítése és egységesítése is.

A javaslat elfogadása esetén a jövőben minden 15 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településen nyílt listás arányos rendszerben kellene lebonyolítani a választásokat. Így viszont csak a 15 ezer főnél kisebb településeken maradna fenn a független jelöltek indulásának lehetősége. Nyílt listás arányos választási rendszer esetén a választóknak két kockát kell bejelölniük a szavazólapon: a választott párt és az adott párt egyik jelöltjének neve mellett.

Újdonság, hogy bevezetnék a vagyoni biztosítékot, avagy óvadékot az egyéni választókerületben induló jelöltek esetében. Ennek összege a minimálbér (4723 hrivnya) 20%-ával lenne egyenlő. A nagyvárosokban pártlistán indulók esetében ugyanakkor jelentősen, az eddigi negyedére csökkentenék az óvadék összegét.

A törvényjavaslat szerzői emellett lehetővé tennék a független honatyákból álló parlamenti képviselőcsoportok bekapcsolódását a helyhatósági választásokba. Jelenleg ezeknek a csoportoknak csupán a parlamenti munkában van szerepük. Ha azonban a Legfelső Tanács második olvasatban is rábólint a szóban forgó törvényjavaslatra, a függetlenek bekapcsolódhatnának a választási bizottságok megalakításába is, amennyiben előzőleg együttműködési megállapodást kötnek valamelyik párttal.

A törvény úgy rendelkezik, a helyhatósági választásokat a hivatalban lévő hatóság megbízatási idejének ötödik esztendejében, október utolsó vasárnapján kell megrendezni, vagyis 2020. október 25-én.

(zzz)