Sztepanov: Kevés a szakorvos

2020. június 11., 09:36

Az ukrajnai megyei laboratóriumi központokban 48%-os a hiány epidemiológus szakorvosokból. Ezenkívül nincs elegendő „higiénikus-orvos-laboráns” (51%) és virológus szakorvos (41%) sem – írja a zn.ua Makszim Sztepanov egészségügyi miniszterre hivatkozva.

„Ilyen adatokat kaptam az Egészségügyi Minisztérium illetékes igazgatóságától. Azt kell mondanom, hogy a statisztika kiábrándító. Megbízást adtam, határozzák meg, hány szakemberre van szüksége Ukrajnának a kezeléshez és a megelőzéshez, valamint a fertőző betegségek kitörései elleni küzdelemhez a jövőben” – írta a tárcavezető a Facebook közösségi oldalon.

Közölte, a minisztérium már kidolgozott néhány mechanizmust arra, miként fog zajlani az orvosok átképzése – tette hozzá Sztepanov.

„Hiszen a veszély mindig fennáll, most az egész világ érzi ezt, mint még soha. És minden országnak készen kell rá állnia” – summázott Sztepanov.

A zn.ua emlékeztet, Volodimir Zelenszkij elnök nyilvánosan szólította fel az Egészségügyi Minisztérium és az illetékes parlamenti szakbizottság vezetését, hogy javasoljanak tervet az egészségügyi reform második szakaszának „javítására”, hogy megakadályozható legyen az egészségügyi intézmények egy részének bezárása és az alkalmazottak elbocsátása.

Később Sztepanov bejelentette, egy sor változtatást hajtanak végre az ukrajnai egészségügyi ágazat finanszírozásában. A minisztérium egyebek mellett az ágazat nagyszabású átvilágítását és a betegellátás terén szabványok bevezetését tervezi.

(zn.ua/Kárpátalja)