Az újszülött anyakönyveztetéséről

2020. június 13., 18:23 , 1010. szám

„Kérem, írja meg, vajon akkor is be lehet-e regisztrálni az újszülöttet, ha annak nincs apja? Ha be lehet, miként? Ha azután a gyermek az anyjára lesz beregisztrálva, meg lehet-e később változtatni, ha az apa mégis előkerül? Például meg lehet változtatni a gyerek vezetéknevét?”

– A jogszabályok értelmében a gyermek születésének állami nyilvántartásba vételét, vagyis anyakönyveztetését a helyileg illetékes anyakönyvi hivatal (Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, ДРАЦС) végzi. Ilyenkor megállapítják a gyermek szüleinek kilétét, rögzítik a vezeték-, kereszt- és apai nevét, s mindez bekerül az állami nyilvántartásba, valamint a kiadott Születési bizonyítványba – Свідоцтво про народження (lásd a Családi törvénykönyv (Cstk.) 144. cikkelyét!).

A gyermek születésének állami nyilvántartásba vételére a szülők vagy az egyikük írásbeli vagy szóbeli kérelme alapján kerül sor a születés helyén vagy a szülők lakóhelye szerint illetékes hivatalban (lásd A polgári jogi állapotok állami nyilvántartásba vételéről szóló törvény 13. cikkelyének 2. pontját!).

A szülők kötelesek haladéktalanul, a gyermek születésétől számított legfeljebb egy hónapon belül regisztrálni őt az anyakönyvi hivatalban (lásd a Cstk. 144. cikkelyét!).

Amennyiben a gyermek szülei nem házastársak, a gyermek apjának kilétét a két szülő közös kérelme vagy a magát a gyermek apjának tekintő személy kérvénye, végső esetben a bíróság határozata alapján tüntetik fel (lásd a Cstk. 125. cikkelyének 2. pontját!).

Utóbb az anyakönyvi hivatal az apaság elismerésére vonatkozó kérvény, illetve a bíróság határozata alapján módosíthatja a gyermek születésére vonatkozó bejegyzésben az apa kilétére vonatkozó adatokat, s ennek nyomán új születési bizonyítványt állít ki (lásd a Cstk. 134. cikkelyét!).

Amennyiben hajadon anyának születik gyermeke, s nem áll rendelkezésre sem a szülők közös kérelme, sem az apa kérvénye, sem a bíróság határozata, a gyermek apjára vonatkozó bejegyzést az anyakönyvben az anya tájékoztatása alapján végzik el (lásd a Cstk. 135. cikkelyének 1. pontját!).

Összefoglalva, a gyermeket nemcsak hogy be lehet, hanem kötelező anyakönyveztetni a születését követő egy hónapon belül. E tekintetben az apa hiánya nem akadály. Az anyakönyvezést kérvényezni kell az anyakönyvi hivatalnál. A továbbiakban módosítható az anyakönyvi bejegyzés, ha az anya hozzájárul, esetleg házasság esetén vagy bírósági határozat alapján.

hk