Újabb civil áldozatot követelt a kelet-ukrajnai konfliktus

2020. június 13., 17:41

A marjinkai átkelő és ellenőrzőpont közelében meghalt egy 59 éves férfi, aki el akart jutni a Donyeck megye kormány által nem ellenőrzött területén élő családjához – jelentette az Ukrajinszka Pravda az ENSZ emberi jogi megfigyelő missziójának a Facebook közösségi oldalon megjelent tájékoztatása nyomán.

A hír szerint a férfi hónapokat töltött kórházakban Ukrajna kormány által ellenőrzött területén. Miután az ellenőrző pontok ismét megnyíltak, várta a lehetőséget, hogy átjusson a „DNR” el nem ismert szakadár államképződménybe.

Június 11-én este a férfi rosszul lett, a mentők kórházba szállították. Rövidesen azonban visszatért az ellenőrző pont közelében található buszmegállóhoz, abban a reményben, hogy átjuthat az ideiglenesen megszállt területre. Néhány órával később infarktus végzett vele.

Az ENSZ-misszió felszólította mind a két érintett felet a demarkációs vonal két oldalán, hogy humanitárius vészhelyzetek esetén segítsék elő az átkelést.

Az Ukrajinszka Pravda megjegyzi, az Egyesített Erők Műveletének parancsnoksága nem jelentette a halálesetet. A portál egyben azt írja, hogy a szakadárok harmadik napja nem engedik átlépni a demarkációs vonalon a civileket egyik irányban sem.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)