Visszaszerezhető a becsületszóra adott kölcsön?

2020. június 14., 14:27 , 1010. szám

„Kölcsönadtam egy igen tekintélyes összeget, de az embernek, aki pedig azt ígérte becsületszóra, hogy megadja a pénzt, láthatóan nincs kedve rendezni a tartozását. Átvételi elismervényt annak idején nem írt, így most nem tudom mással bizonyítani, hogy megállapodtunk a kölcsönről, mint a levelezésünkkel, amely megvan még a világhálón. Abból kiolvasható, hogy mennyit kért kölcsön tőlem egy fél évre. Megőriztem a banki csekket is arról, hogy átutaltam neki a teljes összeget. Mit mond a törvény? Volna esélyem visszaszerezni a pénzt, ha a bírósághoz fordulnék?”

– A Polgári törvénykönyv (Ptk.) egyértelműen leszögezi, hogy a polgárok adózatlan minimális jövedelmének hússzorosát (340 hrivnya) meghaladó összeg hitelezése esetén kötelező írásban szerződést kötni. Amennyiben a felek egyike jogi személy, az írásos megállapodás – néhány eset kivételével – összegtől függetlenül kötelező.

A megállapodás ráeső részének teljesítésére vonatkozóan a szerződés mellett igazolásul szolgálhat a kölcsönt adó számára a hitelező által a pénz átvételéről kiállított elismervény, vagy bármilyen egyéb dokumentum, amely alátámasztja, hogy a szerződésben szereplő összeget megkapta. Vagyis ezek a dokumentumok rögzítik, hogy a kölcsönt felvevőnek fizetési kötelezettsége van a kölcsönadóval szemben.

Tekintettel a fentiekre, a bíróság a hitelezéssel kapcsolatos ügyeket elsősorban a hitelszerződés és a pénz átvételét igazoló dokumentumok alapján vizsgálja. Szerződés, átvételi elismervény hiányában a kölcsönt adó fél helyzete igen bizonytalanná válhat.

Ugyanakkor a bírónak elvben mindenkor az ügylet természetét kell vizsgálnia, függetlenül a rendelkezésére bocsátott dokumentumok megnevezésétől és formájától, s ezek alapján kell jogi következtetéseket levonnia arról, hogy sor került-e a hitelszerződés megkötésére, illetve ennek nyomán megkapta-e a pénzt a hitelező.

Ezzel összefüggésben jegyezzük meg, hogy a Ptk. 202. cikkelyének 1. pontja a jogügyletet (правочин) egy személy cselekedeteként határozza meg, amely polgári jogok és kötelezettségek megteremtésére, módosítására vagy megszüntetésére irányul. A Ptk. 207. cikkelyének 1. és 2. pontja értelmében a jogi cselekedet írásban készültnek tekintendő, ha annak tartalmát egy vagy több dokumentum (akár elektronikus is), a felek által váltott levél, távirat rögzíti. A cselekedet írásban készültnek minősül, ha azt a fél, felek aláírták.

Ezenkívül a Büntetőtörvénykönyv 190. cikkelyének értelmében más vagyonának megszerzése vagy a tulajdonhoz való jog megszerzése megtévesztéssel vagy bizalommal való visszaélés útján (csalás) a polgárok adózatlan minimális jövedelme legfeljebb ötvenszeresének megfelelő pénzbírsággal, vagy 240 óráig terjedő közmunkával, vagy két évig terjedő javító munkával, vagy három évig terjedő szabadságkorlátozással büntetendő. Az ismételten elkövetett vagy személyek egy csoportja által előre megfontolt szándékkal elkövetett csalás, vagy amely az áldozatnak jelentős kárt okozott, a polgárok adózatlan minimális jövedelme 50–100-szorosának megfelelő pénzbírsággal vagy egytől két évig terjedő javítómunkával vagy öt évig terjedő szabadságkorlátozással vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A fentiek alapján javasolható, hogy próbáljon meg utólag átvételi elismervényt íratni az adóssal a kölcsön összegéről. Az elismervény dátuma lehet a jelenlegi is, a lényeg, hogy az adós elismerje a tartozását. Egyébként a kölcsön folyósítása óta eltelt idő nem fosztja meg a kölcsönt adót attól a jogától, hogy visszakövetelje a pénzét, a kölcsönt felvevőt pedig a kötelezettségétől, hogy rendezze a tartozását.

Ezen felül önnek lehetősége van feljelentést tenni a rendőrségen szélhámosság miatt. A bűnüldöző szervek ilyenkor kötelesek a feljelentés tényét rögzíteni a bírósági szakasz előtti vizsgálatok egységes állami nyilvántartásában, s lefolytatni a tudomásukra hozott tények ellenőrzését.

Amennyiben az adós továbbra sem hajlandó fizetni, az utolsó jogszerű módja a kölcsönadott pénz visszaszerzésének, hogy keresetet nyújt be a bíróságon vele szemben. Ehhez célszerű ügyvéd segítségét kérni, aki a keresetlevél összeállításától kezdve a per lefolytatásáig hozzáértéssel képviselheti az érdekeit, majd, szükség esetén, a tartozás behajtásában is a segítségére lehet a végrehajtási szolgálatnál.

hk