Adós, fizess!

2020. június 17., 12:40 , 1011. szám

Az ukránokkal megfizettetnék a közműszolgáltatásokért felhalmozott tartozásaikat. Némi túlzással bármi áron ki szándékoznak verni az emberekből a pénzt: levonnák a fizetésükből és még a nyugdíjból is. Késedelmes fizetés esetén akár az adós lakását is elvehetik – írja le összeállításában a nem fizetőkre váró rettenetes jövőt a strana.ua.

Ezek a szigorú intézkedések abban a 3613. számú törvényjavaslatban szerepelnek, amelyet a közelmúltban nyújtott be a parlamentnek a Nép Szolgája frakció három képviselője: Mihajlo Laba, Anatolij Kosztyuh és Ihor Krivosejev.

Ismeretes, hogy a közműtartozásokért jelenleg is büntetőkamatot számítanak fel, de annak mértéke viszonylag csekély, az adósság összegének 0,01%-a a tartozás minden egyes napja után. (Ez éves szinten az adósság 3,65%-ának felel meg.) Ugyanakkor máig nem vált bevett gyakorlattá, hogy embereket kifizetetlen közüzemi számlák miatt lakoltassanak ki az otthonukból. Ha azonban elfogadják a szóbanforgó törvényjavaslatot, drákói szigor uralkodhat el ezen a téren.

„Valóságos közüzemi rabságot készítenek elő a számunkra” – véli Olekszandr Szkubcsenko, az Ukrajnai Lakásszövetség elnöke. Szerinte nem számít majd, hogy miért nem fizetett valaki: azért, mert nem volt pénze, vagy azért, mert nem volt elégedett a szolgáltatással. Vagy elismeri az ügyfél a tartozását, vagy mehet a bíróságra. Tekintve azonban, hogy mennyibe kerül ügyvédet fogadni, s mennyi a perköltség, borítékolható, hogy az ukránok többsége nem tudná megfizetni az igazságszolgáltatás luxusát – véli a szakértő. Így viszont nem marad más hátra a számukra, mint az alázatos beletörődés a szolgáltató akaratába. Ilyen helyzetben aztán akár a tízszeresére is emelheti a közüzemi díjakat a kormány, az emberek kénytelenek lesznek fizetni.

A törvényjavaslat szerzőinek indoklása szerint ugyanakkor a szolgáltatásokért felhalmozódott lakossági tartozások jelentősen megnehezítik a közüzemi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások pénzügyi helyzetét. Az Állami Statisztikai Szolgálat május 1-jei adatai szerint a lakosság közüzemi tartozásai meghaladták a 63 milliárd hrivnyát, ezen belül a gázért és elosztásáért 25,5 milliárd, a villamos energiáért 5,9 milliárd, fűtésért és meleg vízért 20,5 milliárd, vízért és csatornadíjért 5,3 milliárd hrivnya adósság halmozódott fel. Az épületek és környezetük fenntartásáért a lakosság 4,9 milliárd hrivnyával tartozik, szemétszállításért pedig 0,97 milliárddal. A szolgáltatók a hatalmas és behajthatatlan adósságállomány miatt nem tudnak normálisan gazdálkodni, azaz idejében fizetni a felhasznált energiáért, elvégezni a karbantartási munkákat, fejleszteni, megfizetni az adót stb.

Elvben a fogyasztóknak lehetőségük van a tartozásaik átütemezésére és a részlettörlesztésre, ám az egymásnak helyenként ellentmondó jogszabályok miatt nehéz elvégezni a 2006 után keletkezett adósságok átütemezését, ami viszont megnehezíti a szolgáltatók és a fogyasztók együttműködését – mutatnak rá a 3613-as törvényjavaslat kidolgozói, akik szerint többnyire a behajtás bírósági útja sem járható – már csak azért sem, mert a szolgáltatóknak sincs pénze a néha évekig tartó pereskedésre.

Változtatandó a helyzeten, a kormánypárti honatyák bevezetnék az úgynevezett kötelező adósság-átütemezést. Ezek szerint, amennyiben az október 1-jei állapot szerint a fogyasztónak közüzemi tartozása lenne, bírósági eljárás nélkül is kötelezhetnék az adósság-átütemezési szerződés aláírására. Egy ilyen szerződés elvben megtámadható a bíróság előtt, például azért, mert a szolgáltató követelése nem jogos, vagy a szolgáltatás minősége hagyott maga után kívánnivalót. Ehhez azonban megint csak ügyvédet kell fogadni, és meg kell fizetni a perköltséget, amelytől a bíróság csak kivételes esetekben tekint el.

Ha valaki mégis elutasítaná az átütemezési szerződés aláírását szépszerével, a szolgáltatók kezdeményezhetnék az egyszerűsített rend szerinti bírósági eljárást (ők mentesülnének a perköltség megfizetése alól), beindítva az adósságbehajtás mechanizmusát.

A 3613-as törvényjavaslat mindenekelőtt megemelt bírságokkal szándékozik felvenni a harcot az adósokkal. Az egy évnél régebbi adósság után kiszabható bírság a tartozás összegének 20%-ával lenne egyenlő. Három éve és annál hosszabb ideje fennálló tartozás után a bírság összege az adósság 50%-át tenné ki. Összehasonlításképpen: míg egy kétszobás, 50 m2 alapterületű lakásban egy idény alatt fűtésért felhalmozott tartozás egy éves késedelméért a jelenlegi napi 0,01%-os büntetőkamat mellett „mindössze” 949 hrivnyát kell fizetni a tartozás összegén felül, az új bírsággal a büntetés összege – 5,2 ezer hrivnya bírság + az említett 949 hrivnya büntetőkamat – több mint hatezer hr lenne.

Ha az adós a bírság hatására sem fizet, jöhetne a behajtás a jövedelmek terhére (akár a bér 50%-a, a nyugdíjak és egyéb szociális juttatások 20%-a is levonható lenne törlesztésre). Amennyiben az adósság összege meghaladja az adott szolgáltatásért fizetendő háromhavi díjat, vagyon terhére is behajtható volna a tartozás.

A strana.ua úgy értesült, az említett három képviselő mellett a törvényjavaslat kidolgozásában minisztériumi szakértők, tisztviselők is részt vettek. Ez elvben nem szabályszerű eljárás, hiszen a kormány által megfogalmazott javaslatoknak át kell esniük a meghatározott egyeztetési és jóváhagyási eljáráson, mielőtt a parlament elé kerülhetnének. Azonban az érintettek nyilván tisztában voltak vele, mekkora társadalmi felháborodást válthat ki a javaslat, ezért nem szerették volna, ha a szakminisztériumot vagy a kormányt összefüggésbe hozzák az indítvánnyal. Már csak abban reménykedhetnek a polgárok, hogy a parlamenti képviselők többsége is vállalhatatlannak tartja majd az előterjesztést, és nem szavazza meg.

(ntk)