Mi lesz veled, ZNO?

2020. június 17., 08:03 , 1011. szám

A járványhelyzet romlásának kétségtelen jele volt, hogy múlt pénteken a kormányzat lemondott a június 15-ére és 17-ére meghirdetett úgynevezett próba ZNO-ról. A hírek szerint a külső független értékelés elhalasztásának lehetőségét is fontolgatják.

A próba ZNO jelentősége, hogy ilyenkor a jelentkezők a hivatalos tesztírással azonos körülmények között ellenőrizhetik a felkészültségüket az érettségi-felvételi vizsgák előtt. Ez viszont idén azzal járt volna, hogy országszerte diákok ezrei keresik fel a kijelölt regionális vizsgaközpontokat. Végül a romló járványügyi adatokra való tekintettel a hatóságok szinte az utolsó pillanatban úgy határoztak, hogy törlik az eseményt. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium ígérete szerint a jelentkezőknek visszafizetik a 140-150 hrivnya körüli részvételi díjat.

Közben annak is felmerült a lehetősége, hogy a külső független értékelés teljes „hivatalos” vizsgaidőszaka is elmaradhat, amelyet június 25. és július 17. között kellene megrendezni. Az elképzelésről elsőként Szerhij Horbacsov oktatási ombudsman számolt be múlt pénteken. Három független forrás alapján írt arról a Facebook közösségi oldalon, hogy „felső hatalmi struktúrákban” készítik a dokumentumokat a külső független értékelés teljes eltörléséhez.

Viktor Ljasko közegészségügyi főorvos és az Egészségügyi Minisztérium egyaránt igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt, hogy semmi esetre sem törölnék el, legfeljebb egy későbbi időpontra halasztanák a vizsgaidőszakot. Erről a tervek szerint június 21–22-én várható végleges döntés.

Hétfőn megszólalt e tárgyban az Oktatási és Tudományos Minisztérium is. Nyilatkozatukban jelezték, hogy a tárca kész a ZNO lebonyolítására biztonságos körülmények között, az ukrán közegészségügyi főorvos ajánlásaival és a járványhelyzettel összhangban.

A külső független értékelés eltörlése elfogadhatatlan, mivel ez az egyetlen objektív értékelési eszköz és mechanizmus a felsőoktatásba való átlátható felvételhez, és ennek hiánya jelentős korrupciós kockázatokat jelentene – idézte Ljubomira Mandzij megbízott oktatási minisztert az osvita.ua oldalon.

Az oktatási minisztérium arra készül, hogy a terveknek megfelelően, június 25. és július 17. között lebonyolítsa a külső független értékelést, amennyiben ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi. Mint rámutattak, a ZNO kisebb egészségügyi kockázatokkal járna, mint a felvételi vizsgák megrendezése a felsőoktatási intézményekben, ahol a karanténszabályok betartása esetleg nehézségekbe ütközne. A megbízott tárcavezető jelezte azt is, hogy a felsőoktatási intézmények pillanatnyilag csak a ZNO alapján készek fogadni a jelentkezőket, egy alternatív mechanizmus kidolgozása lehetetlen volna.

Ugyanakkor Mandzij az Ukrajina 24 tévécsatorna adásában nem zárta ki, hogy a külső független értékelést egy későbbi időpontra, augusztusra halasszák. A miniszter hozzátette, jelenleg nem adottak a feltételek a vizsgák esetleges online megrendezéséhez, de a tárca konzultációkat folytat a kérdésről.

Közben a sajtó arról számolt be Szerhij Babakra, a Legfelső Tanács oktatási, tudományos és innovációs szakbizottságának elnökére hivatkozva, hogy a parlamentben olyan törvénymódosító indítványok előkészítésén dolgoznak, amelyek lehetővé tennék, hogy a tizenegyedikes végzős iskolásokat felmentsék a ZNO formájában lebonyolítandó állami összegző atesztáció alól. A képviselő hozzátette, a rendelkezés csak azokra az érettségizőkre vonatkozna, akik idén nem szándékoznak felsőoktatási intézményekbe felvételizni. Vagyis a továbbtanulni készülők számára a ZNO kötelező maradna. A honatyák azzal számolnak, hogy ezzel az intézkedéssel körülbelül 30%-kal sikerülhet tehermentesíteni a vizsgaközpontokat.

(hk)