A miniszter szerint katasztrofálisan alacsony az infláció

2020. június 18., 08:34

Katasztrofális helyzet alakult ki Ukrajnában, ami az inflációt illeti – véli Ihor Petrasko gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszter, akit az Interfax-Ukrajina hírügynökség idéz.

„A költségvetés alapjául szolgáló makro-előrejelzés 11% körüli inflációval számol. Az NBU szerint az infláció körülbelül 5,8-6% körül volt várható. Jelenleg katasztrofális helyzet alakult ki az inflációval – ez egy nagyon rossz tendencia” – mondta a tárcavezető egy június 15-i kijevi sajtótájékoztatón.

Az Állami Statisztikai Szolgálat tájékoztatása szerint éves összevetésben 2020 májusában 1,7%-ra csökkent az infláció az áprilisi 2,1% és a márciusi 2,3% után. Tavaly az infláció 4,1% volt.

„Az összes EU-ország és az Egyesült Államok szintén küzd ezzel a ténnyel, mivel ez a versenyképesség csökkenését és depressziót jelent, ami a munkavállalói béreket illeti. És, mivel Ukrajna nem az euró és az amerikai dollár övezetében helyezkedik el, a depresszió a kereskedelem egyenlegét is érinti. Ezért ma azon gondolkodunk, hogy miként ösztönözhető a gazdaság, többek között azokkal a programokkal, amelyekben együttműködünk a bankokkal, és az elnök kijelentette, hogy lehetőségeket kell találni, hogyan lehetne nyomást gyakorolni a bankokra – magyarázta a miniszter.

„A bankoknak el kell kezdeniük pénzeszközöket folyósítani a gazdaság számára, hogy növekedjék a pénzkínálatunk” – jelezte Petrasko.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a minisztérium nem tervezi a makro-előrejelzés soron kívüli felülvizsgálatát, bár gondosan figyelemmel kíséri a helyzetet.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)