Megnyílik az út Magyarországra!

2020. június 20., 10:08

Enyhített a beutazás feltételein Magyarország – derül ki a Magyarország Ungvári Főkonzulátusának weboldalán megjelent tájékoztatóból.

Ezek szerint Magyarország területére szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beléphet minden magyar állampolgár, továbbá minden EU- és EGT-tagország (kivéve az Egyesült Királyságot), valamint Svájc és Szerbia állampolgára.

Korlátozásokkal léphetnek be Magyarország területére Ukrajna állampolgárai. Függetlenül utazásuk céljától, maximum 24 óra időtartamra, a határsávtól számított maximum 30 km-re utazhatnak.

Ugyancsak beléphetnek Magyarország területére Ukrajna állampolgárai áthaladás céljával, ha a belépéskor eljáró határőr előtt egyéb okirattal valószínűsítik, hogy valóban harmadik országba utaznak, és Magyarország területére csak tranzit céllal lépnek be (pl. rendelkeznek befizetett, igazolt szállásfoglalással).

A tartós beutazás céljából Magyarországra készülő ukrán állampolgároknak egyedi engedély iránti kérelmet kell előterjeszteni az alábbi internetes felületen: http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz. A tájékoztatás hangsúlyozza, hogy az érintett ukrán állampolgároknak meg kell várniuk a magyar hatóságok válaszát, a határt csak az engedély birtokában lehet átlépni. Külön eljárásrend vonatkozik ugyanakkor az Ukrajna felől Magyarországra érkező katonai konvojokra és mezőgazdasági munkavállalókra.

A Magyarországra belépő külföldieknek továbbra is teljesíteniük kell a Schengeni Határ-ellenőrzési Kódexben előírt beutazási feltételeket, és alá kell vetniük magukat a határon folytatott egészségügyi vizsgálatnak. Amennyiben a beutazónál a Covid–19 fertőzés gyanúja merül fel, vele szemben a beutazást megtagadják – tudatja egyebek mellett Magyarország Ungvári Főkonzulátusa.

(ungvar.mfa.gov.hu/Kárpátalja)