Jár kártérítés a könyvhibáért?

2020. június 21., 14:34 , 1011. szám

„Tegyük fel, hogy a ZNO-ra való felkészüléshez használt könyvben tévesen tüntették fel az egyik képletet, a vizsgázó pedig a hibás képlet miatt rosszul oldotta meg a vizsgafeladatot. Joga van a károsultnak ilyenkor kártérítést követelni a könyv szerzőjétől?”

– A kiadói tevékenységről szóló törvény 29. cikkelye értelmében a fogyasztó jogosult a nyomdai és egyéb technológiai hiányosságot tartalmazó kiadói termék cseréjére. Olyan speciális norma azonban, amely az ön által említett esetre vonatkozna, nincs a törvényben.

Viszont A fogyasztók jogai­nak védelméről szóló törvény 16. cikkelye kimondja, hogy a termék hiányossága (termékhiba) által okozott károkat a jogszabályoknak megfelelően meg kell téríteni. Erre való tekintettel valóban jogában áll a bírósághoz fordulni a fogyasztói jogok sérülése miatt. Borítékolható azonban, hogy nem lesz egyszerű dolga annak, aki ilyen esetben perre szánja el magát. Hiszen már azt sem egyszerű eldönteni, hogy kit kell perelni ilyenkor, mivel nem tudhatjuk, hogy a kiadó tévedett-e a képlet leírásában, vagy a szerző adott le hibás kéziratot. Ezenkívül a felperesnek bizonyítania kell jogai sérülését. A bírónak se lesz egyszerű dolga, hiszen aligha tárgyalt hasonló ügyet a pályafutása során, és – vélhetően – a kollégái sem találkoztak még ilyen esettel.

hk