Már 43 egészségügyi dolgozó halt bele a koronavírusba

2020. június 22., 14:27

A járvány kezdete óta 43 egészségügyi dolgozó halt meg a Covid–19 miatt Ukrajnában – írja az ukrán egészségügyi dolgozók napja alkalmából kiadott nyilatkozatában Volodimir Zelenszkij államfő, akit az Elnöki Hivatal sajtószolgálata idéz.

„Fájó szívvel emlékezünk arra a 43 egészségügyi dolgozóra, akik a Covid–19 elleni küzdelemben haltak meg. Manapság gyakorlatilag minden orvos az első vonalban jár, harcol az egészségünkért és az életünkért. Az ukrán orvosok azokhoz az ukrán katonákhoz hasonlatosak, akik keleten védik az országot. És a halott orvosok családjainak a közeljövőben meg kell kapniuk a megfelelő kompenzációt” – jelezte az elnök.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a 6,5 milliárd hrivnyán kívül, amelyet orvosi rendelők építésére fordítanak országszerte, a kormány közel nyolcmilliárd hrivnyával növeli az egészségügyi kiadásokat.

„Ily módon minden olyan egészségügyi intézmény, amely a régi reform miatt a bezárás szélére került, pótfinanszírozásban részesül és meg lesz őrizve. Ahogyan ígértem, nem engedem meg a kórházak bezárását. Nem engedem meg, hogy az orvosok elveszítsék az állásukat és külföldön keressék a boldogulást.”

Az államfő kifejtette, 1,2 milliárd hrivnyát fordítanak a sürgősségi egészségügyi ellátásra. Szeptember 1-jétől ugyanakkor a minősítésüktől függően 25, 50 és 70 százalékkal növelik valamennyi egészségügyi dolgozó bérét.

Vasárnap Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy a járvány ideje alatt Ukrajnában majd hatezer egészségügyi dolgozónál mutatták ki a koronavírust, ami valamennyi rögzített eset 17%-át teszi ki – emlékeztet az Ukrajinszka Pravda.

(president.gov.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)