Folytatódik az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program

2020. június 23., 20:08 , 1012. szám

Ezt dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke és Berki Marianna, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ irodaigazgatója jelentette be a KMKSZ központi székházában tartott sajtótájékoztatón.

– Négy éve zajlik a rendkívül sikeres Egán Ede vállalkozásfejlesztési program Kárpátalján. Az eltelt időben több ezer vállalkozó kapott összesen 15 milliárd forintnyi támogatást – emelte ki Brenzovics László és megjegyezte, hogy természetesen a koronavírus-járvány a program végrehajtására is rányomta a bélyegét, ezért még nem tudták kifizetni az idei kiírásban nyertes pályázatokat. – Most azonban egy örömteli hírt szeretnék bejelenteni: Magyarországon a Külgazdasági és Külügyminisztériumban meghozták a döntést a turisztikai pályázatok ügyében. S a jövő héten megkezdődik a turisztikai kategória nyertes pályázatainak a kifizetése. Erre a pályázatra 224 turisztikai vállalkozó jelentkezett, közülük 109-en kapnak támogatást közel félmilliárd forint értékben.

A KMKSZ elnöke a továbbiakban reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy még az idén sikerül ezt a programot befejezni, és megtörténik a mezőgazdasági és a vállalkozásfejlesztési támogatások kifizetése is.

– Minden reményünk megvan arra is, hogy ez a rendkívül fontos program folytatódni fog a következő évben is – szögezte le Brenzovics László, és kitért arra is, hogy amikor kidolgozták az Egán Ede gazdaságfejlesztő programot, akkor az egyik fő irányvonal a turizmus volt, különös tekintettel a falusi turizmusra. – Kárpátalján ez az ágazat alapvető fontosságú, azonban az egyik legnagyobb nehézséget a koronavírus-járvány éppen a turisztikai ágazatnak okozta. Az utazási korlátozások miatt gyakorlatilag az egész ágazat leállt. De reméljük, minden ilyen járvány előbb-utóbb elmúlik, és ezért is fontos, hogy a pályázati támogatás folyatódjon. Mindenképpen biztató a jövőre nézve, hogy ezzel a támogatással több mint 100 vállalkozó tud majd élni. A turizmus újra beindulhat, és újra meghatározó lehet mind a kárpátaljai magyarság, mind pedig Kárpátalja jövője szempontjából – hangsúlyozta Brenzovics László.

A másik két kategóriát illetően elhangzott, hogy ugyanolyan sorrendben zajlik az elbírálás, amilyen sorrendben meghirdetésre kerültek. A vállalkozásfejlesztési pályázatok lezajlottak, ezek Magyarországon az Irányító Testület (IT) ülését várják. Ebben a kategóriában a pályázatok száma megközelíti az ezret. Pontos keretösszeget nem tudnak mondani, mert ez attól függ, hogy hogyan fogja meghatározni az IT a támogatott státuszhoz szükséges minimális pontszámot. A mezőgazdasági pályázatok még értékelés alatt állnak. Ezekkel kapcsolatban még némi helyszínellenőrzést, valamint utóellenőrzéseket kell végezni, amelyek után az itteni kuratórium döntést hoz, és felterjeszti azt az IT elé. Számuk mintegy másfél ezer. Úgyszintén zajlik a földnevesítési pályázat, erre eddig 18 ezren nyújtották be az igényüket, 12 500 okirat már elkészült. Ez a program jelenleg is folytatódik, de a járvány miatt lassabban történik a kataszterizálás az állami szervek részéről.

Berki Marianna arról adott kimerítő tájékoztatást, hogy mi a teendője a pályázóknak az elkövetkező napokban.

– Június 30-án, kedden jelennek meg a hivatalos eredmények a honlapunkon, akkor válik nyilvánossá a nyertesek listája, s ugyanezen a napon kiértesítünk minden pályázót – közölte az irodaigazgató. Egyben arra kéri a pályázókat, hogy figyeljék az e-mailjüket, mert mindenkit elektronikus levélben és telefonon egyaránt értesíteni fognak a döntésről. – Ügyeljenek arra, hogy pályázatban feltüntetett e-mail-cím és telefonszám elérhető legyen, és várják, mikor keresi meg önöket az iroda munkatársa.

A pályázat következő szakasza a szerződéskötés, amelyhez konkrét dokumentumokra van szükség, ezek felsorolása úgyszintén megtalálható lesz a levélben.

– Mindenkit arra kérek, mihamarabb igyekezzenek beszerezni a dokumentumokat, mert nem sok idő áll rendelkezésre, és tekintettel arra, hogy a pályázatok túlnyomó többsége beruházás, nagyon sok időt fog igénybe venni a pályázatban leírt feltételek végrehajtása. Mindössze 37 pályázat érkezett be eszközbeszerzésre. Minden pályázót kérek, hogy június 30-án legyenek telefonközelben – hangsúlyozta ismételten Berki Marianna.

Elmondta, azoknak, akik nem támogatott státuszba kerültek vagy csökkentett támogatásban részesülnek, és nem értenek egyet a döntéssel – a korábbi évekhez hasonlóan –, lehetőségük lesz a pályázati kiírásnak megfelelően benyújtani a fellebbezésüket. Az igazgató asszony mindenkit arra kér, hogy olvassák el a tájékoztatót. A fellebbezés benyújtásának feltételei elérhetőek a www.eganede.com honlapon a turisztikai rovatban.

A szerződés megkötése a regionális irodákban történni. A karantén miatt változik az ügyfélfogadás rendje. Míg korábban 20 percenként lehetett bemenni, most a járványelőírások betartásával egy emberre fél órát számítanak majd. Az ügyfélfogadás előzetes beiratkozás alapján történik, és a maszk viselése kötelező.

Berki Marianna egy pozitívumot is mondott a pályázóknak:

– Sikerült elérni, hogy az IT döntéshozatala napján érvényes, a határozatban is szereplő árfolyamot alkalmazzuk, nem pedig a pályázatban feltüntetettet, amely a pályázat benyújtásakor volt érvényes. Ez azt jelenti, hogy árfolyamkockázat valamilyen szinten csökkent – jegyezte meg.

Mint ismeretes, 2018 nyarán az SZBU eljárást indított „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvánnyal szemben. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) akkor szeparatizmus finanszírozásának gyanújával indított nyomozást a jótékonysági alapítvány ellen. Ezzel kapcsolatban Berki Marianna elmondta:

– Nem tudok arról, hogy a nyomozást lezárták vagy sem. De a munkánkat nem akadályozza az eljárás. S látom a pályázókon is, hogy ugyanúgy elszántak, őket sem ijeszti meg az alapítvány elleni ügy. Most is azt a véleményt osztom, hogy alaptalan a vád, mert az Alapítvány csak hivatalos, a törvényeknek megfelelő tevékenységet végez, szó nem lehet szeparatizmus finanszírozásáról. A vád teljesen alaptalan, hiszen az alap tevékenysége teljesen átlátható. A pályázók nevei elérhetőek az interneten, és szerződéses alapon, utalással történik a kifizetés, valamint az elszámolás. Az anyaországi vállalkozásfejlesztési támogatások célja a nehéz gazdasági körülmények között élő külhoni magyarok szülőföldön maradásának és boldogulásának segítése.

Végezetül mindketten sok sikert kívántak a pályázat megvalósításához.

 rv