A kis Zelenszkij meg a nagypolitika

2020. június 24., 08:54 , 1012. szám

Múlt héten olvashattuk a hírt, mely szerint Ungváron egy gyermeknek édesanyja a Zelenszkij keresztnevet adta. A média a színes hírek terén sem ismeri a tréfát, mindjárt útnak indult néhány újságíró, hogy kellően nagy feneket kerítsen az esetnek. Így került megyénk ismét az országos figyelem középpontjába.

A kárpátaljai Vitalij Glagola megtudta, hogy a szokatlan keresztnevű csecsemő roma szülők gyermekeként jött a világra néhány hete, s a megyeszékhely táborában él. A helyszínen készült fotón az anya felmutatja gyermeke anyakönyvi kivonatát, amelyen jól látszik az apróság teljes neve: Дьопйош Зеленський Євгенович.

Az édesanya, Magdalena, egyedül neveli legkisebb gyermekét, aki hatodikként jött a világra Karina, Marija, Angelina, Krisztián és Nazar után. A legidősebb testvér, Karina már 23 éves.

A tudósításokból megtudhattuk, hogy az anya azért választotta gyermeke keresztnevéül az államfő vezetéknevét, mert a tévében mindig megnézte a Nevettesd meg a komikust című műsort (amelyben hivatásos komikusokat – köztük leendő elnökünket – kellett megnevettetniük az arra vállalkozó polgároknak). Ezenkívül Magdalena követi az elnökről szóló híreket. Azt mondja, tetszik neki Zelenszkij.

Kijelenti, hogy soha nem fogja használni gyermeke nevét becézett alakban.

„Csak Zelenszkij. A nevét csak így fogják mondani. Így határoztam” – erősíti meg.

A Facebook közösségi oldal felhasználói nem hagyhatták szó nélkül a hírt. „Szegény gyerek az iskolában!” – sajnálkozik az egyik olvasó a szokatlan keresztnév miatt, de Galgola, az újságíró visszarángatja őt a valóságba: „Nem fog iskolába járni”. Másvalaki közzétette egy kéregető roma gyermek fotóját, s mellette ott a bizonyára tréfásnak szánt képszöveg: „Amikor maga az elnök kér tőled pénzt.”

A Szuszpiljne tévécsatornánál emlékeztek rá, hogy nagyon régen, még 2009-ben egy kisfiút Janukovics­nak neveztek el Kárpátalján. Nosza, elszalajtottak egy zsurnalisztát az ungvári járási Szerednyére, nézné meg, mi történt vele.

Édesanyja azt meséli, azért adta gyermekének annak idején a Janukovics nevet, mert remélte, hogy ezzel is segít neki megnyerni a választásokat. Brezsinszkij Janukovics már 10 éves és negyedikes a helyi iskolában. Szereti az írást és a focit. Nem haragszik édesany­jára a különös név miatt, eszébe se jutott megváltoztatni, amikor „druszájának” csillaga leáldozott Ukrajnában.

„A romák néha Rosztovba menekülőkről nevezik el gyermekeiket” – írta egy Face­book-felhasználó a Zelenszkij-eset kapcsán. Tekintve, hogy kommentárját nem távolította el az egyébként rendkívül szigorú elveket valló közösségi oldal, bizonyosak lehetünk benne, hogy ez a kijelentés nem sértő sem a roma kisebbségre, sem a magáért kiállni még képtelen csecsemőre nézve. Legfeljebb otromba.

A kis Janukovics még soha nem járt Rosztovban, ellenben a vakáció alatt elkísérte a szüleit Ausztriába, azok ugyanis ott „vendégmunkáskodnak”. E tekintetben tehát Brezsinszkijék igazán átlagos ukrán családnak mondhatók.

A kis Zelenszkij viszont éppen kedden, lapzártánkkal egy időben lett három hónapos. Jó lenne tudni, mi lesz vele és a névadójával? Vajon mi lesz vele 10 meg 20 év múlva? Vajon mit fognak beszélni Zelenszkij elnökről 10 év múlva? Vajon őt is elüldözik, mint Janukovicsot, avagy visszatérhet ahhoz, amihez értett: a nevettetéshez? Tény, hogy mostanában is megnevettet sokunkat, de valahogy nem kacagunk olyan jóízűen, mint amikor például az elődjét, Petro Porosenko elnököt figurázta ki.

Igaz is, miért nem neveztek el gyermeket Porosenkóról? Talán senkinek se volt szimpatikus a hadsereg, vallás, nyelv szentháromságának mindig szigorú arcú kiötlője? Ki tudhatná, mit gondolnak az elnökeinkről a romák, akik mindig szívesen válaszolnak az újságírók kérdéseire, de csak ritkán olvassák a róluk szóló hírekhez fűzött, néha nem túl kedves olvasói kommentárokat…?

(hk)