Nem hátrál a vírus

2020. június 24., 15:42 , 1012. szám

Változatlanul aggasztó a járványhelyzet Ukrajnában. A június 23-i állapot szerint az ország 24 megyéjéből (és az önálló régiónak számító Kijevből) 14 közigazgatási egység nem állt készen a karanténintézkedések további lazítására.

Az Egészségügyi Minisztérium által közzétett adatok értelmében Kárpátalja háromnak nem felelt meg azon négy kritérium közül, amelyek alapján a hatóságok engedélyezhetik a karanténintézkedések enyhítését.

Az első feltétel a betegágyak kihasználtsága a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórházakban. A hatóságok által megállapított követelmény e tekintetben, hogy a kórházak telítettsége ne haladja meg az 50%-ot. Megyénkben ez a mutató kedden még 57,83% volt.

Ugyancsak elvárás, hogy 100 ezer lakosra számítva naponta legalább 24 tesztet végezzenek az adott régióban. Kárpátalja a maga 51,7-es mutatójával megfelel ugyan a követelménynek, de országos viszonylatban legfeljebb a középmezőnyhöz tartozik.

Szintén fontos mutató, hogy a pozitív PCR-tesztek aránya nem haladhatja meg a 11%-ot. Kárpátalja 15,47%-os mutatója e téren a negyedik legrosszabb Lemberg (Lviv, 22,30%), Voliny (19,32%) és Rivne (19,02%) megyék után.

Végül az utolsó mutató a járványhelyzet dinamikájára vonatkozik. Ennek lényege, hogy az új esetek száma legfeljebb 10%-kal haladhatja meg az előző hét nap átlagát. A kárpátaljai 32,47%-os mutató a második legrosszabb az Odessza megyei 85,81% után.

Az országos szinten is romló mutatók felvetették annak lehetőségét, hogy Ukrajnában járványügyi vészhelyzetet rendeljenek el. Egy minapi kormányzati tanácskozáson ugyanakkor elhangzott, hogy a vészhelyzet elrendelésére abban az esetben kerülhet sor, ha a fertőzöttek száma 100 ezer lakosra vetítve eléri a 60-at. Az Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint ez a mutató jelenleg 46,8.

A kormány a mutatók további romlásának a járványmegelőzési intézkedések betartatásával kívánja elejét venni. Ezért szigorú ellenőrzéseket helyeztek kilátásba erre a hétre a közterületeken, a közétkeztetési intézményekben, a boltokban és piacokon, a tömegközlekedési eszközökön és a szórakozóhelyeken. Az ellenőrzés fokozását a kormány elsősorban a rendőrségtől várja el.

Nehéz ugyanakkor elvárni a polgároktól a rendelkezések betartását, ha az ország vezetői maguk sem mindig szabálykövetők. Ezzel kapcsolatos hír, hogy minap újabb fordulatot vett Volodimir Zelenszkij hmelnickiji „kávézási” ügye. Mint emlékezetes, az elnök június 3-án többedmagával egy hmelnickiji étteremben kávézgatott, amit a fotósok is megörökítettek. Utóbb kiderült, a vendéglátóhelyeknek csupán június 5-től engedélyezték, hogy zárt térben fogadják vendégeiket. Ráadásul az államfő ötödmagával ült az asztalnál, s a köztük lévő távolság sem felelt meg az előírásoknak. Az eset általános felháborodást váltott ki, ezért a hatóságok megígérték, hogy eljárnak az ügyben.

Június 10-én Zelenszkij bejelentette, hogy bírságot szabtak ki rá, a szóban forgó étterem tulajdonosára, valamint a társaságában lévő személyekre. Ugyanakkor június 19-én az ügyben eljáró Andrij Miszinkevics hmelnickiji bíró felfüggesztette az elnök ellen indított eljárást. A hírek szerint a bíró az Alkotmánybíróságtól vár magyarázatot arra, jogában áll-e a bíróságnak megbírságolni az elnököt, akinek az Alkotmány értelmében mentelmi joga van. Zelenszkij – nyilván érzékelve, hogy az eset máris kikezdte a hitelességét, a hétvégén megígérte, hogy a bíróság határozatától függetlenül befizeti a bírság összegét.

(zzz)