Az ukrán kormány 754 millió hrivnyát különített el az árvíz sújtotta régióknak

2020. június 25., 17:36

Az ukrán kormány csütörtöki ülésén 754 millió különített el a nyugati országrészben lévő árvíz sújtotta megyék számára a károk felszámolására – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A kabinet támogatta Ihor Petrasenko gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, amelyben indítványozta, hogy az áradások által leginkább sújtott Ivano-Frankivszk megye számára 480 millió hrivnyát különítsenek el. Kárpátalja és Csernyivci számára egyaránt 30 millió hrivnyát, Lemberg (Lviv) megyének pedig 10 millió hrivnyát javasolt a tárcavezető, amit a kormány úgyszintén elfogadott.

Az állami vízügynökség számára 92 millió hrivnyát, az állami erdőgazdálkodásnak pedig 30 millió hrivnyát különítettek el.

Arszen Avakov belügyminiszter javaslatára ezen felül még 82 millió hrivnyát a belügy alá tartozó szervek, a katasztrófavédelem és a nemzeti gárda számára különítettek el.

Denisz Smihal miniszterelnök a kormányülésen közölte, hogy az időjárás-előrejelzések biztatók, és az árhullámok, amelyek a hegyvidéki területeken okoztak eddig súlyos károkat a Kárpátokban, mostanra sík vidékekre értek. Szavai szerint a Dnyeszter folyó és mellékvizeinek árhulláma lassan elhagyja Ukrajnát Moldova irányába.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat csütörtök délelőtti jelentése szerint, amelyből az UNIAN ukrán hírügynökség idézett, eddig a nyugati országrészben 285 települést öntött el a heves esőzések okozta árvíz. A hirtelen leesett nagy mennyiségű csapadék következtében több patak, folyó, köztük a Tisza vízszintje is jelentősen megemelkedett, a víz több helyütt kilépett a mederből. A legsúlyosabb helyzet Ivano-Frankivszk megyében alakult ki – ahol hárman életüket is vesztették az ítéletidő következtében és 234 település került víz alá –, továbbá Lemberg, Csernyivci, Kárpátalja és Ternopil megyékben. Az öt érintett megyében tízezer házat árasztott el a víz, 117 kilométer út vált járhatatlanná és 64 híd semmisült meg. Ezen felül 500 kilométernyi útszakaszon és 135 hídban keletkeztek károk.

(MTI)