Brenzovics László: Örvendetes, hogy újra megnyíltak a kárpátaljai határátkelők

2020. június 29., 11:31 , 1013. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének közbenjárására múlt héten jelentette be Kijevben az ukrán–magyar vegyes bizottsági ülés sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy legkésőbb hétfőre, június 29-re újra megnyitnak minden határátkelőt Kárpátalján. Brenzovics László szerint nagyon fontos volt, hogy valamennyi határátkelő újra járható legyen, hiszen tarthatatlan állapotok uralkodtak a Csap–Záhony határátkelőnél, valamint a zárt határok az élet minden területét megnehezítették a helyiek számára.

– Nagyon örülök annak, hogy ismét megnyíltak a határok, hiszen harminc éve, hogy megnyílt a Szovjetunió idején a szovjet–magyar határ, azelőtt hermetikusan el volt zárva a kárpátaljai magyarság az anyaországtól; harminc év alatt megszoktuk, hogy a határ átkelhető. Azonban a karantén újra lezárta a határokat, ebből adódóan nehezebb lett a kárpátaljaiak élete. Rendkívül nehéz volt beszerezni a szükséges gyógyszereket, a rokonok, családok újra elválasztódtak egymástól, az élet minden területén nehézségek adódtak. Nagyon fontos volt, hogy a határátkelést újra helyreállítsák. Ezt kezdeményezte a KMKSZ a magyar kormánynál, a Külügyminisztériumnál. Hála és köszönet a magyar kormánynak, hála Szijjártó Péternek, hogy valamennyi határt megnyitották, így mától már nemcsak a csapi határátkelő üzemel. Azonban tudjuk, hogy ezzel a kérdés nem oldódott meg, hiszen így is nagyon nagy a tumultus. A helyzet akkor oldódna meg, ha még több határátkelőt nyitnának: minden olyan helyen, ahol ez lehetséges, és az autópálya is elérné Kárpátalját. Örvendetes, hogy a tárgyalások során a magyar fél ezt is felvetette, így reméljük, harminc év után a közeljövőben megoldódhat a határátkelés kérdése, s ezáltal a magyar–magyar kapcsolattartás az ukrán–magyar határon.

– Legelőrébb a Nagypalád–Nagyhódos határátkelő megnyitása tart, s ott van még a Déda–Beregdaróc határátkelő kérdése is. Mikor lehet ezekből konkrét határnyitás?

– Reméljük, mihamarabb. Ebben a kérdésben nyomást kell gyakorolni az ukrán kormányzatra. Eleve a határnyitás elképzelésének előrevitele is úgy történt, hogy valamikor tüntetést szerveztünk Nagypaládon, ahová átjött a szomszédos magyar fél. Együtt demonstráltunk, s ekkor indult be a folyamat, kiépült az úthálózat. Elvben mind a két fél készen áll, hogy megnyissa a Nagypalád–Nagyhódos határátkelőt, azonban teljesen nevetséges bürokratikus akadályok miatt ez nem történt még meg. Ennek érdekében is mindenképp tennünk kell, hiszen itt lenne az első autópálya, amely elérné az ukrán határt. A magyar szándék megvan, azonban a másik részről nem történnek előrelépések. Szintén felháborító az a helyzet is, hogy tulajdonképpen három éve rendelkezésre áll 50 millió euró kötött segélyhitel Ukrajna számára a Beregszászt elkerülő út megépítésére, azonban ebben a dologban sem történt előrelépés. Reméljük, hogy az ukrán–magyar vegyes bizottság ülése után ebben is változások lesznek, ám nekünk itt, helyi szinten, a lakosságnak is tenni kell ennek érdekében.

Hétfő hajnaltól Ukrajna és Magyarország megnyitotta további határátkelőit, így jelenleg mind az öt határátkelő: Harangláb–Lónya, Asztély–Beregsurány, Kaszony–Barabás, Tiszaújlak–Tiszabecs, Csap–Záhony újra járható.

VE