Lélegeztetőgépet kapott a beregszászi járási kórház a KMKSZ-től

2020. június 29., 15:31 , 1013. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítványa („KMKSZ” JA) az elmúlt hónapban gyűjtést szervezett, melynek legnagyobb eredménye a június 29-én, hétfőn átadott lélegeztetőgép volt. A modern orvosi eszköz a Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórházat segíti majd a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

„A kórházban összesen kilenc darab lélegeztetőgép van, melyek közül csupán három felel meg a kritériumoknak” – mondta Papp Erika, az intenzív osztály vezetője.

Ivan Males, a beregszászi járási kórház főorvosa elmondta, hogy a fertőző osztályon jelenleg hat koronavírusos beteget kezelnek, továbbá négy lehetséges eset vizsgálati eredményét várják.

„Nagyon örülünk annak, hogy sikerült megvásárolni a lélegeztetőgépet, hisz nehezen találtunk ilyen eszközt, és elég soká tartott a beszerzési folyamat is” – kezdte mondandóját Brenzovics László, a KMKSZ elnöke. Továbbá külön köszönetét fejezte ki Vays Joseph beregszászi származású amerikai vállalkozónak, aki 300 ezer hrivnya összeggel járult hozzá az 583 ezer hrivnyába kerülő berendezés megvásárlásához. Ezenkívül hálás köszönetét fejezte ki a KMKSZ elnöke mindenkinek, aki hozzájárulásával segítette és támogatta a „KMKSZ” JA által kezdeményezett adománygyűjtést. Elmondása szerint a jótékonysági megmozdulás sikertörténet, hisz több mint 3 millió hrivnya gyűlt össze, amelyből a KMKSZ lehetőségeihez mérten igyekezett minél több kárpátaljai egészségügyi intézményt ellátni különböző szükségcikkekkel.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke büszkén szólt arról, ez nem az első alkalom, hogy segítő kezet nyújtanak a beregszászi járási kórháznak, hisz a mostani lélegeztetőgép már a negyedik olyan szállítmány, amellyel igyekeznek segíteni a kórházat és annak dolgozóit.

Simon Dávid