Kormányzati ötletbörze: a kutyaeladástól a sterilizálásig

2020. július 1., 14:23 , 1013. szám

Újabb botrányba keveredett a Nép Szolgája. Halina Tretyjakova, a kormánypárt parlamenti képviselője azt találta mondani, hogy a munkanélkülieknek „gyenge minőségű” gyermekeik születnek, és felvetette a jövedelem nélküli polgárok sterilizálásának kérdését. Erre a hírre Zelenszkijék szinte valamennyi ellenfele egyszerre vetette rá magát a képviselőre és a kormánypártra.

Halina Tretyjakova, aki nem egyszerű, „mezei” képviselő, hanem a parlament szociálpolitikai és a veteránok jogaival foglalkozó bizottságának az elnöke, egy, a közösségi médiában megjelent videofelvételen arról elmélkedett, célszerű-e szociális juttatásokban részesíteni a munkanélkülieket, pontosabban azokat, akik nem akarnak dolgozni.

„Amikor olyan pénzeszközöket biztosítunk, amelyeket a család használ fel, és a gyermek nem azért születik, hogy egyenlő jogokat, oktatást stb. biztosítsanak neki, hanem azért szülnek gyermeket, hogy hozzájuthassanak a pénzbeli segélyhez, akkor – nos, keményen fogalmazva – nagyon gyenge minőségű gyermekeket kapunk. Akik oda jutnak, hogy szintén rátelepednek a közösségi forrásokra” – vélekedett Halina Tretyjakova Margaret Tha­tcherre, a néhai brit miniszterelnökre hivatkozva.

Egyéb vonatkozásban is példának hozta fel az Egyesült Királyságot.

„Nagy-Britannia ebben az értelemben nagyon kíméletlen azokkal szemben, akik nem dolgoznak és nem védelmeznek. Egyszer még egy szociálpolitikai miniszterhelyettesük is volt, egy lord, aki azt mondta, hogy mindenkit, aki szociális támogatást akar kapni, sterilizálni kell. Ilyen egy kegyetlen politika” – elmélkedett az ukrán „honanya”.

Eszébe jutott az egykori szin­gapúri miniszterelnök is: „Li Kuang-jao sterilizálta a nőket, akiknek nem volt felsőfokú végzettsége”.

Szavai szerint más országok kormányzata ilyen kegyetlen, mondhatni szadista módszerekkel „irtotta ki gyökerestül a nemzetből a nem védelmező és tápláló elemeket”.

„Azt kell megénekelni, aki mindennap a hazája védelmére kel, az otthona védelmére, arra, hogy jóllakassa a saját eltartottjait. Azok, akik ezt nem teszik, nem sorolhatják magukat a tisztességes élethez. Úgy vélem, így kell védelmezni az egyszerű embert. De nem pusztán az egyszerű embert, hanem azt, aki dolgozni akar, aki védelmezni akarja a közösséget, a mi nemzetünket” – vonta le a következtetést a politikus.

A videó hatására a Szakszervezetek Szövetségének Bizottsága Tretyjakova távozását követelte a parlamenti bizottság éléről.

„A szakszervezeti közösség és annak női szervezetei nevében [...] elítéljük Halina Tretyjakovának, Ukrajna Legfelső Tanácsa szociálpolitikai és a veteránok jogaival foglalkozó bizottsága elnökének antiszociális és antihumánus álláspontját” – írták Dmitro Razumkovnak, a parlament elnökének címzett felhívásukban, amelyet a strana.ua ismertet.

Tretyjakova távozását követelte a bizottság éléről számos politikus is.

A botrányra a képviselő csak bizonyos késéssel reagált. A közösségi médiában megjelent posztjában úgy vélte, „szervezett bullying” (megfélemlítés) folyik ellene, s köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki ebben a helyzetben melléje állt. Bocsánatkérésnek legfeljebb annyi tekinthető a részéről, hogy elismerte, nem szerencsésen válogatta meg a szavait. Leszögezte mindazonáltal, nem áll szándékában távozni posztjáról. Igaz, ezt egyelőre hivatalosan senki nem is kérte tőle.

Az 57 éves Halina Tretyjakova második vonalbeli, de tekintélyes tagja az ukrán politikai elitnek. A Nyugdíjalap igazgatósági tagja, társadalmi tanácsának elnöke volt egykor, és dolgozott az Ukrajnai Biztosítási Szövetség vezérigazgatójaként is. Ilyen múlttal került Volodimir Zelenszkij elnök egyik „új arcaként” a politikába, a Nép Szolgája párt listájáról jutott be a parlamentbe. Amikor megválasztották, éppen az Állampolgári Jogok Intézete elnevezésű civil szervezetet vezette, amely – megint csak a strana.ua szerint – 100 ezer dollár támogatásban részesült az amerikai USAID ügynökségtől. A parlamenti bizottsági elnökség mellett tagja a minszki háromoldalú kontaktcsoporban tárgyaló ukrán küldöttségnek, azon belül is a humanitárius kérdésekkel foglalkozó alcsoportban dolgozik.

Amint fentebb idézett szavaiból is kitűnik, Tretyjakova nem az a teremtés, akinek lépten-nyomon megesik a szíve az elesetteken és rászorulókon. A sajtó, amelynek egy csapásra a „kedvence” lett, kiderítette róla, hogy korábban több ízben is a nyugdíjkorhatár további emelése mellett foglalt állást, illetve egyik szerzője a készülő új munkatörvénykönyvnek, amely megkönnyítené a munkavállalók elbocsátását.

A világháló bloggerei és kéretlen kommentátorai mindjárt rávetették magukat a soros áldozatra.

„Valóságos pokol, nemde? Ezt az őrült kannibált progresszív liberálisként, szinte feministaként mutatták be, aki úgy csinálja majd, mint Európában. Szerintem megy neki” – írja Andrij Mancsuk újságíró.

Kollégája, Jurij Tkacsov felidézi egy másik kormánypárti képviselő, Jevhen Brahar esetét: „Az egyik azt javasolja, hogy adjuk el a kutyákat (a közüzemi szolgáltatások díjainak fedezésére – a szerk.), a másik pedig, hogy sterilizáljuk a koldusokat. Srácok, azt hittük, hogy egy kicsit mást értetek a »szegénység korszakának végén«” – fordul Tkacsov a kormánypárthoz.

„Tucatnyi ember gyilkosait mániákusoknak nevezik, több százezer gyilkosait politikusoknak. Ismerkedjenek meg, Halina Mikola­jivna Tretyjakovával, a Nép Szolgája képviselőjével. A Legfelső Tanács szociálpolitikával és a veteránok jogainak védelmével foglalkozó bizottságának elnökével. A szociális védelemre vonatkozó meglátásait hallva a sorozatgyilkosok idegesen rágyújtanak. Köteles visszaadni a mandátumát” – véli Olena Lukas ügyvéd.

(hk)