Szerbia: Néhány helyen meg kell ismételni a szavazást, még nem közöl végleges eredményeket a választási bizottság

2020. július 1., 08:47 , 1013. szám

Mivel több helyen is meg kell ismételni a parlamenti választásokat, a szerbiai választási bizottság (RIK) egyelőre nem tudja közölni a június 21-i voksolás végleges eredményeit, múlt csütörtökön azonban nyilvánosságra hozta a legfrissebb részeredményeket.

A korábbi választásokkal ellentétben, az idei évben a RIK nem hozott létre külön internetes oldalt, amelyen követni lehet a feldolgozott szavazatokat, és a választási bizottság újonnan kinevezett vezetője a korábbi elnököktől eltérően sajtótájékoztatót sem tart gyakran, így médiajelentések szerint senki nem láthat bele a testület munkájába, és az eredmények alakulásába.

A voksolás előzetes eredményeit 70,57 százalékos feldolgozottság mellett közölték, csütörtökön pedig azt is tudatták, nem várhatók a végleges eredmények, mert néhány helyen meg kell ismételni a szavazást. Emellett közölték azokat az előzetes eredményeket is, amelyek 85,32 százalékos feldolgozottság mellett születtek. Az előzőekhez képest nem sok változás történt.

A legfrissebb eredmények alapján a választásokat fölényesen megnyerő jobbközép Szerb Haladó Pártnak (SNS) 190 képviselője lesz a 250 tagú belgrádi parlamentben. Ez 23-mal több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges.

A második helyen a balközép Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 32 mandátummal. Az országgyűlésbe rajtuk kívül egyetlen szerb szereplő jutott be, Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listája 11 mandátumot szerzett.

A képviselőházba emellett négy nemzeti kisebbségi lista jutott be. Az albán kisebbségnek 3, két bosnyák kisebbségi pártnak pedig 2, illetve 3 politikusa ülhet be a parlamenti padsorokba. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség a legfrissebb adatok szerint az eddigi négy helyett kilenc képviselővel fog rendelkezni.

A választási bizottság tájékoztatása szerint a részvételi arány 50,55 százalékos volt.

A voksolást várhatóan még e héten megismétlik ott, ahol szabálytalanságokat észleltek.

(MTI/Kárpátalja)