A szamócaültetvény szüret utáni ápolása

2020. július 4., 09:49 , 1013. szám

Az idei szamócaszüretet mostanra már minden szamócát termesztő gazda befejezte. Az idei tavasz a szamócatermelők számára is döcögősen indult. Mind a piaci árakat, mind (és legfőbbképpen) a változékony időjárásnak köszönhető növényvédelmi problémákat tekintve. Ezzel együtt vannak gazdák, akik a jövő évre is meg akarják tartani ültetvényeiket, és olyanok is, akik az újratelepítésen gondolkodnak. Azok számára, akik meghagyják az idei állományt, az alábbiakban néhány tanáccsal szolgálunk a nyári gondozással kapcsolatosan.

A nyár folyamán se hanyagolhatjuk el az állományt! A szamócaültetvény szüret utáni ápolása a gyomirtásból, az indák eltávolításából, az öntözésből és a növényvédelemből áll. Ezeket a munkákat okvetlenül el kell végeznünk. Sajnos, igen sok termelő elköveti azt a hibát, hogy a letermett szamócaállományt már nem gondozza, pedig ilyenkor készülnek fel a tövek a következő évi termésre, ilyenkor halmozzák fel a tartalék tápanyagot. A szamóca őszi növekedése során két fontos folyamat játszódik le, amelyek a következő év termésmennyiségét alapvetően befolyásolják: az elágazódás és a termőrügyképződés. Az elgyomosodott területen mindkettő háttérbe szorul, aminek következtében a növények termésmennyisége a következő esztendőben nem éri el az elvárt szintet.

Gyomtalanítás

Az állományból a gyomokat mechanikai úton, kézi kapálással vagy kémiai úton, gyom­irtó szerekkel távolíthatjuk el. A termés betakarítása utáni időszakban, ha mindenképp szükséges (pl. nagy területen), alkalmazható gyomirtó szer, pl. az Agil 100 EC a magról kelő egyszikű gyomnövények ellen – amennyiben tavasszal még nem használtuk a gyomnövények elburjánzásának megelőzésében. A kétszikű gyomnövények ellen kapálással védekezhetünk.

Az indák eltávolítása

A termő szamócatelepen ne hagyjuk meg az indákat, mert ha megmaradnak, gyöngítik a töveket, és így majd kevesebb termést kapunk. Ha viszont szaporítani akarunk az állományról, az ágyás egy részében hagyjuk meg őket, másutt viszont távolítsunk el valamennyit.

A lomb eltávolítása

Az utóbbi időben egyre több helyen alkalmazzák a lomblevelek szüret utáni lekaszálását. Igaz, nyár közepén biológiai szempontból a levelek eltávolítása nem kívánatos, de a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az öregebb ültetvények esetében ez által növelhető a következő év terméshozama. Az olyan szamócaültetvényeknél pedig, ahol megjelentek a lombbetegségek, valamint a szamócaatkák erősen elszaporodtak, a lomblevelek lekaszálása kifejezetten hasznos, és a fertőzött levélzet megsemmisítése elengedhetetlen.

Tápoldatozás, növényvédelem

A szüret utáni tápanyagfeltöltésre mindenképp szükség van a jövő évi termés érdekében. Ilyenkor egy kissé nitrogéntúlsúlyos tápoldat adagolása javasolható (pl. Master 20.5.10 – 1 kg/1000 l víz).

A nyár folyamán sem szabad megfeledkeznünk a növényvédelem fontosságáról, ugyanis a meleg nyári hetekben is kialakulhatnak olyan időjárási viszonyok, amelyek a gombabetegségek és kártevők elszaporodásának kedveznek. Ilyen betegségek például a levélbetegségek (mikoszferella, diplokarpon, fomopszisz), melyek fellépésére már júliusban számíthatunk. Ellenük vegyszeres védekezésként, megelőzésként kontakt és felszívódó szerek kombinációjával hatásosan védekezhetünk. Kontakt szerek pl. a Bravoo 500, Dithane M 45, felszívódók a Score, Topas. Szintén nyáron jelentkező gombabetegség, mely a fiatal leveleket támadja, a lisztharmat. Ellene a már fent említett felszívódó szerek alkalmasak, az előírt dózis betartásával.

A kártevők közül a szamócaatka fellépésére lehet számítani. A szamócaatkák szabad szemmel nem látható, igen apró állatkák. Szívogatásuk hatására a levelek és a hajtások meggörbülnek, torzulnak. A megtámadott részek aszályos időben elszáradnak, nedves körülmények között elrothadnak. Ellenük a Vertimec Pro, Nissouron permetszerek alkalmasak, az előírt dózis betartásával.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza