Tiltakoztak az NBU munkatársai a politikai nyomásgyakorlás ellen

2020. július 8., 14:24

 

Jakov Szmolij elnök távozása után az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) munkatársai tiltakozásukat fejezték ki a rájuk gyakorolt ​​politikai nyomás miatt, és felvázolták azokat a „vörös vonalakat”, amelyek mentén lehetségesnek tartják a további hatékony munkát – jelentette a zn.ua.

Az NBU munkatársai a Facebook közösségi oldalon megjelent felhívásukban hangsúlyozzák, hogy a politikai nyomásgyakorlás mindent elpusztíthat, „ami hat év alatt épült nehéz körülmények között”.

„Mi vagyunk az NBU első csapata, amely bankcsődök, a hrivnya gyengülése és a befektetők kiáramlása nélkül vezeti át az országot a globális pénzügyi válságon. Munkánkat értékelik az ukrán polgárok, növekszik az NBU iránti bizalmuk. A válsághelyzetben más országok központi bankjai és a nemzetközi pénzügyi szervezetek is értékelik ezt” – áll a közleményben.

Emellett az NBU csapata meghatározta azokat a „vörös vonalakat”, amelyek mentén lehetséges az intézmény további hatékony munkája:

  • a monetáris politikának és a pénzügyi szektor szabályozásának tudományos elemzésen és tényeken kell alapulnia;

  • a legfontosabb döntések elfogadásának továbbra is tükröznie kell a csapat általános véleményét;

  • Ukrajnának továbbra is elkötelezettnek kell maradnia a nemzetközi pénzügyi intézmények iránt.

Az NBU tisztviselői felszólították a kormányzatot, hogy minősítsék néhány olyan parlamenti képviselő viselkedését, aki „nem az ukránok, hanem az oligarchák érdekeit védeni” jött a Legfelső Tanácsba.

„Biztosítsák számunkra a lehetőséget, hogy munkánkat az erkölcsi, szakmai méltóság, a párbeszéd és az egymás iránti tisztelet légkörében végezhessük” – fogalmaz a nyilatkozat.

Mint ismeretes, július 1-jén Jakov Szmolij, az NBU elnöke benyújtotta lemondását. Lépését a rá nehezedő szisztematikus politikai nyomással indokolta, amely nem tette lehetővé számára hivatali feladatai hatékony ellátását.

(zn.ua/Kárpátalja)