Házasság és válás a közjegyző előtt?

2020. július 12., 22:22 , 1014. szám

Az Igazságügyi Minisztérium azzal a javaslattal állt elő nemrég, hogy a házasságkötéssel és a válással kapcsolatos ügyintézést az anyakönyvi hivataloktól vegyék át a közjegyzők – derül ki a segodnya.ua összeállításából.

Az elképzelés nem vadonatúj, hiszen még Pavlo Petrenko, a Jacenyuk-kormány igazságügyi minisztere állt elő vele úgy négy évvel ezelőtt, ám a Porosenko-éra számos reformjával együtt ez a kezdeményezés is elhalt valahol a hivatali útvesztőkben. A jelenlegi igazságügy-miniszter, Denisz Maljuszka máris legalább egy lépéssel tovább ment elődjénél, amennyiben elkészült a vonatkozó jogszabálytervezet.

Hiába oldották fel mára a koronavírus miatt bevezetett korlátozások egy jelentős részét, a lakodalmas népek szokásos nyári nyüzsgése mégsem indult be. Az ok prózai: a Családi törvénykönyv előírja, hogy az anyakönyvvezetők legkorábban a házasságkötési kérelem benyújtása után egy hónappal adhatják össze a házasulandókat. Ettől az előírástól csak rendkívüli esetekben térhetnek el. Például azokat a párokat, akiknek közös gyermekük született, akár már a kérvény benyújtásának napján összeadhatják. Ugyancsak méltányolandó, ha a vőlegény és a menyasszony egészségügyi okokból nem tud várni, esetleg életveszély fenyeget, ami katonák esetében fordulhat elő.

Elvben a gyors házasságkötésre már ma is van lehetőség, amennyiben az anyakönyvi hivataloknál évekkel ezelőtt bevezették a házasságkötés 24 óra alatt elnevezésű szolgáltatást. Csakhogy ez a szolgáltatás máig csupán kísérleti jelleggel működik, azaz nem állandósították, nem rögzítették jogszabályban.

A kormányzat most úgy határozott, hogy más úton töröl el minden akadályt a házasságkötés útjából: feljogosítja a ceremónia elvégzésére a közjegyzőket.

„A közjegyző az ügyfél több szeszélyét teljesítheti. Ebben az esetben a legfontosabb szempontunk az ügyfélközpontúság” – mondta Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter.

A közjegyzőknek most majd keresniük kell egy a házasságkötési ceremónia lebonyolítására alkalmas helyiséget. Egy készülékre is szükségük lesz, amelyen a megfelelő pillanatban lejátszhatják a násznépnek Mendelssohn ilyenkor hagyományosan felcsendülő dallamát.

Látszólag a közjegyzőknek lényegesen könnyebb dolguk lesz a házasságok felbontásával. Ilyenkor a legfontosabb teendő a váló felek cselekvőképességének megállapítása. Elkerülendő például, hogy a feleség válni hozza pityókás férjét – vagy fordítva. Hasonló esetben ugyanis a közjegyzőnek jogában állna elutasítani a kérést.

Valójában a nótáriusnak nem kell mostantól pszichológusnak is lennie. A vonatkozó jogszabály részletesen leírja majd a házasság megkötésének és felbontásának menetét, elkerülendő egyben a vitás kérdéseket a gyermekek elhelyezése és a vagyonmegosztás terén.

„Mindkét fél, a férj és a feleség hozzájárulására egyaránt szükség van – mutat rá a válással kapcsolatban az igazságügyi miniszter. – Ha ez csak egyikük kezdeményezése, úgy a házasság felbontásának egyetlen útja a bíróság. […] Amennyiben a házastársaknak van gyermekük, be kell mutatniuk a közjegyzőnek a megállapodást, amely rögzíti, hogy melyikükkel maradnak a gyerekek, hogyan tud velük kapcsolatot tartani a másik házastárs, miként fog részt venni a nevelésükben, mekkora lesz a tartásdíj összege, miként folyósítja” – mondta el Maljuszka.

A közjegyzők bevonásától egyebek mellett azt remélik, hogy rugalmasabbak lesznek a házasságkötés helyszínének megválasztásában. Manapság nehéz elképzelni, hogy az állami anyakönyvvezető az erdőben vagy a strandon adja össze a vőlegényt és a menyasszonyt. Az anyakönyvvezetőknek legfeljebb abban az esetben van joguk „kiszállni a helyszínre”, ha az érintettek orvosi igazolást mutatnak fel, hogy képtelenek megjelenni az anyakönyvi hivatalban. Ezenkívül csak a börtönbe megy ki a tisztviselő, ha a házasulandók valamelyike szabadságvesztését tölti. Ezzel szemben a közjegyzőt semmi nem fogja akadályozni abban, hogy például a násznéppel együtt felszálljon egy jacht fedélzetére, s ott kerüljön sor a ceremóniára. Hacsak a bürokrácia nem. A házasságkötés tényének rögzítéséhez az állami nyilvántartásban ugyanis szükség van egy számítógépre és világhálós összeköttetésre, valamint egy nyomtatóra is, amelyen az elkészült házasságlevelet kinyomtathatják. Szóval a hatóságoknak a technikai részletek szabályozására is oda kell majd figyelniük, ha azt akarják, hogy az elképzelésük valóban működjön.

A szakértők ugyanakkor kételkednek benne, hogy önmagában a jogi szabályozással lényegesen növelni lehetne a házasságkötések számát, ráadásul anélkül, hogy ezzel párhuzamosan ne nőne a válásoké is. Mint rámutatnak, a lakosság házasulási kedvét eddig se befolyásolta különösebben a hatósági ügyintézés merevsége. A szociológusok azt mondják, a házasságkötés egyre inkább kitolódik. A nők átlagosan 25 éves korukban, a férfiak 28 évesen érzik úgy, hogy eljött az ideje a házasságnak, az ennél fiatalabb korban kötött frigy egyre ritkább.            

(hk)