„Meg kell dögleniük” – üzentek ellenfeleiknek a radikálisok

2020. július 12., 14:42 , 1014. szám

Talán mondanunk sem kell, hogy a jobboldali radikális Nemzeti Hadtestnek és szövetségeseiknek a Sarij Pártja ellen meghirdetett háborúja távolról sem ért véget az ellenzéki párt harkivi koordinátora, Mikita Rozsenko elleni támadással, amelyről előző számában lapunk is hírt adott. Arra azonban, ami történt, aligha számíthattunk.

Múlt csütörtökön Vinnicjában a nyílt utcán verték és rugdosták meg a párt egyik tagját. Az idős férfi több bordája eltört, a tüdeje is megsérült, az intenzív osztályon végezte. Utóbb a rendőrség előállította a támadók egyikét, akiről kiderült, hogy nem más, mint Andrij Ver­beckij, az ugyancsak radikális Nemzeti Osztagok vinnicjai szervezetének vezetője. A bíróság házi őrizetet rendelt el vele szemben megelőző intézkedésként.

A Rozsenko elleni támadás elkövetőit viszont még mindig nem találja a rendőrség. Annyit „javult” a helyzet időközben, hogy garázdaságból gyilkossági kísérletté minősítették át a hatóságok az esetet, amikor 3-4 férfi baseballütőkkel verte áldozatát.

Közben Harkivban támadás érte a párt két további tagját. Őket gázspray-vel fújták le.

Cserkassziban porszem került a radikális gépezetbe, miután a Nemzeti Hadtest tagjai tévedésből katonákat vertek meg, akikről azt hitték, hogy szintén Sarij hívei.

Támadást jelentettek Zsitomir­ból is. Az elkövetők egyikében az Azov radikális szervezet egyik tagját vélték felismerni – jelentette a sarij.net.

A radikálisok a jelek szerint nem érik be a Sajij hívei ellen végrehajtott támadásokkal. Poltavában ismeretlenek kézigránátot hajítottak az ablakon át az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) helyi irodájába július 3-án. A támadás idején a szomszédos helyiségben tartózkodó irodai alkalmazott könnyebben megsérült, őt kórházba szállították – közölte a rendőrség. Ilja Kiva, a párt parlamenti képviselője a 112 Ukrajina tévécsatornának nyilatkozva habozás nélkül a nacionalista csoportokat tette felelőssé a támadásért.

A Nemzeti Hadtest és a szövetséges radikális-nacionalista szervezetek a kormányt és a közvéleményt is igyekeztek nyomás alá helyezni. Július 2-án demonstrációt szerveztek Kijevben. A néhány száz – saját közlésük szerint mintegy másfélezer – résztvevő az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), majd az Igazságügyi Minisztérium épülete elé vonult, ahol az általuk árulóknak és revansistáknak, Moszkva szócsöveinek és ügynökeinek nevezett pártok, azaz a Sarij Pártja, valamint az OPZZS betiltását követelték.

„Az ügynököket be kell tiltani. A Sarij Pártja és az Opoplatform ellenségek. Le kell győzni és be kell tiltani őket. Ez nem alku tárgya, ez az ukrán nemzet követelése. Be kell tiltani őket, küzdeni pedig a fronton fogunk ellenük. Meg kell dögleniük” – idézi a demonstráció szervezőinek véleményét a strana.ua.

„Ma, az SZBU épülete előtt, a rendőrség jelenlétében, a Nemzeti Hadtest hivatalos képviselője támogatóink megölésére szólított fel. Nem vették őrizetbe őket a helyszínen, az Igazságügyi Minisztérium semmilyen nyilatkozatot nem tett közzé e terrorista szervezet regisztrációjának törlése kapcsán. Eddig semmi sem történt” – kommentálta a történteket videoblogjában Anatolij Sarij. A bloggerből lett politikus az elnökhöz fordulva kijelentette: ha nem reagál a történtekre, a támadások következő áldozata az ő lelkén fog száradni.

Az elmúlt napokban az országban kialakult amúgy sem vidám légkört még nyomasztóbbá teszi, hogy a kormányzat gyakorlatilag nem reagál a radikálisok térnyerésére, vagy ha igen, azzal csak olajat önt a tűzre. Inna Ohnivec, Ukrajna lisszaboni nagykövete például a portugál sajtóban június végén az ukrajnai radikálisokról megjelent írásokra azt találta mondani, hogy azok a hibrid háború elemei, vagyis Oroszországot sejttette a háttérben.

Közben a Sarij Pártja és az OPZZS mögött álló média igyekszik állásfoglalásra, az utcai erőszak elítélésére kényszeríteni az államfőt – mindhiába. Volodimir Zelenszkij napok óta szabályszerűen kerüli a sajtót, a lehetőségeket, hogy az újságírók az ellenzéket ért támadásokról kérdezzék.

Sarij híveit azonban nem lehet lerázni. Napok óta minden útjára elkísérik az elnököt, hogy kihasználva a kínálkozó alkalmakat feltegyék neki a kérdést: miért nem reagál a párttársaikat ért támadásokra? A helyzet „odáig fajult”, hogy amikor hétvégi odesszai látogatása során az államfő hajóra szállt, a távcsövén keresztül szintén az ellenzéki aktivistákat láthatta, amint ott sorakoztak az öböl partján transzparenseikkel és a Rozsenko veréstől eltorzított arcát ábrázoló kinagyított fotóikkal, s hangszóróval igyekeztek túlkiabálni a tenger morajlását.

Egyébként az ukrajnai sajtó a végletekig megosztott. Az ellenzéki nemzeti-hazafias kiadványok csak ímmel-ámmal számolnak be a legújabb incidensekről, miközben a radikális és jobboldali bloggerek egyenesen az orosz ajkú ellenzéket teszik felelőssé az őket ért támadásokért.

Az ellenzéki oldalon uralkodó hangulatot kiválóan tükrözik a timer-odessa.net orosz nyelvű odesszai portálnak a radikálisok kijevi demonstrációjáról közölt tudósításához fűzött kommentárok.

„Németország – 1933-as modell” – írta Halina Bolsakova.

„Úgy-úgy, nincs más hátra, mint felgyújtani a Radát és megvádolni vele Sarij pártolóit” – reagált a tüntetésen elhangzottakra a Borgir Dimmu nevű felhasználó.

„És ki mondta, hogy Ukrajnában nincs polgárháború? A front messze van, de egy ország polgárai nyíltan felszólítanak ugyanazon ország polgárainak meggyilkolására” – jegyezte meg egyebek mellett Anna Szahajdak.

 (zzz)