Ingyenes ukrán nyelvtanfolyamokat indítanak Ukrajnában – államnyelvvédelmi biztos

2020. július 13., 09:48

Az államnyelvvédelmi ombudsmani hivatal ukrán nyelvtanfolyamok indítását tervezi az állami költségvetés finanszírozásával – közölte Tarasz Kreminy államnyelvvédemi biztos az ukrán Szabadság Rádiónak adott interjújában, jelentette az rbc.ua hírportál.

Kreminy elmondta, hogy a nyelvtörvény (amelynek ő az egyik szerzője – vb.) előírja ingyenes ukrán nyelvtanfolyamok indítását. Adott esetben a tanfolyamok tömeges nyitásáról van szó – tette hozzá. Úgy vélte, a kezdeményezést az ügyben az oktatási intézményeknek és a helyi önkormányzatoknak kellene felvállalniuk, mert érdekelteknek kell lenniük, hogy ehhez minden szükséges feltételt megteremtsenek a saját állampolgáraik számára.

A biztos szerint az állam jelenleg meglehetősen lassan hoz létre hasonló intézményeket az állami költségvetés terhére. Éppen ezért a nyelvtanfolyamokat már a legközelebbi jövőben el kell indítani – hangsúlyozta.

A mikolajivi származású Tarasz Kreminy, akit a kormány július 8-i ülésén nevezett ki államnyelvvédelmi biztossá, Dmitro Kreminy, kárpátaljai író fia. Az idősebb Kreminy 1975-ben végezte el az Ungvári Állami Egyetem ukrán filológia szakát, utána – az akkori szabályoknak megfelelően – Mikolajiv megyébe vezényelték.

(vb/karpat.in.ua)