Koronavírus: Ismét bezárul Ukrajna körül a világ

2020. július 14., 20:44 , 1015. szám

Ez a hét végre jó hírrel kezdődött, amennyiben hétfőn közölték, hogy az ország 24 megyéjéből ötben (Kirovohrad, Zaporizzsja, Csernyihiv, Mikolajiv, Szumi megyék) egyetlen új koronavírusos esetet sem jelentettek az előző 24 órában. Ráadásul, jelen helyzet szerint már az is jó hírnek számított, hogy országosan „csak” 612 új beteget regisztráltak ezen a napon.

A járvány kezdete óta a legtöbb esetet Lemberg (Lviv, 7254) megyében, Kijevben (6350), Csernyivci (5184) és Rivne (4740) megyékben regisztrálták. Kárpátalja a maga 4055 esetével (keddi adat) a középmezőny első felében tanyázik, s elmondható, hogy ha nem is javult a helyzet az elmúlt hét folyamán, legalább nem romlott tovább számottevően. Ezzel azonban nagyjából a végére is értünk a jó híreknek, hiszen az új esetek kimutatása változatlanul növekvő tendenciát mutat megyénkben (14,19% – az elfogadhatónak tartott 11% helyett), a kórházi ágyak leterheltsége pedig messze a legmagasabb az országban (60,54%, miközben 50% alatti mutató esetén lehetne számítani a korlátozások lazítására).

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a nyilvántartásba vett aktív betegek száma július 13-án 26 232 volt. A 100 000 lakosra jutó legtöbb aktív beteget Csernyivci (240,5), Lemberg (231,3) és Kárpátalja (206,1) megyékben regisztrálták.

A kormányzat mindazonáltal a járványhelyzet stabilizálódásáról beszél, amit Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az elnöknél rendezett szokásos hétfői tanácskozáson azzal indokolt, hogy az elmúlt héten csökkent az országban a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. A hatóságok mindenesetre igyekeznek rábírni a lakosságot és az intézményeket a karanténintézkedések betartására – váltakozó lelkesedéssel és sikerrel. A hétvégén a rendőrség kijevi szolgáltatóipari egységek működését ellenőrizte. Az eredmény: a megvizsgált 531 intézményben 97 szabálysértési jegyzőkönyvet vettek fel a karantén-előírások megsértéséről (többek között 28 éjszakai szórakozóhelyen) – közölte a fővárosi rendőrség. Odesszában a fertőzöttek számának megugrása miatt betiltották az éttermek, szórakozóhelyek és klubok nyitvatartását este 23 és reggel 7 óra között. Közben Lemberg megyében a karanténintézkedések lazításáról döntöttek a javuló mutatók alapján. A hatóságok engedélyezték a kulturális intézmények működését, bár csak korlátozott látogatószámmal, emellett ismét megnyílhatnak az óvodák.

A megbetegedések stabilan magas száma miatt fokozatosan ismét bezárul Ukrajna körül a világ. Dmitro Kuleba külügyminiszter múlt héten még arról beszélt, hogy 23 ország nyitotta meg határait az ukrán polgárok előtt, ám ez a szám napról napra csökken. Jelen helyzet szerint korlátozások nélkül (azaz negatív koronavírusteszt és/vagy 7–14 napos karantén nélkül érkezéskor vagy az Ukrajnába való visszatéréskor) ma az ukrán polgárok csupán Törökországba, Szerbiába, Iránba és Afganisztánba léphetnek be. Július 11-től Horvátország is a kéthetes karantén bevezetése mellett döntött az ukránok vonatkozásában, ami azonban friss (azaz legfeljebb 48 órás) és természetesen negatív koronavírusteszttel kiváltható. Albánia, Észak-Macedónia, Montenegró, az Egyesült Államok, Mexikó, Egyiptom, Irak és a Seychelle-szigetek fogadnak ugyan Ukrajnából érkezőket, az ukrán Egészségügyi Minisztérium járványügyi besorolása szerint azonban ezek a vörös, azaz erősen fertőzött országok közé tartoznak, ezért az onnan hazatérőknek kéthetes önkéntes karanténba kell vonulniuk.

Szerdától Magyarország is szigorított a beutazás szabályain. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, három kategóriába sorolták az országokat. A zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható. A sárga kategóriába azok az országok tartoznak, ahol kevésbé súlyos a helyzet, a vörösbe pedig azok, ahol súlyos – az utóbbiak közé kapott besorolást Ukrajna is.

Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik, és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ezalól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírustesztet tud hitelt érdemlően felmutatni.

A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírustesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség. Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség – mondta el Gulyás Gergely. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az intézkedések nem terjednek ki a tranzit-, illetve a teherforgalomra, a hivatalos utakra, valamint mindazokra, akik hitelt érdemlően tudják igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a betegségen – írja a hirado.hu. (A Magyarorazágra vonatkozó aktuális információkat lásd itt.)

Az EU hetente felülvizsgálja azon harmadik (azaz nem a schengeni övezethez és nem is az EU-hoz tartozó) országok listáját, amelyek polgárainak engedélyezik a szabad belépést, azonban Ukrajnának egyelőre esélye sincs rá, hogy felkerüljön a listára. Emellett az elmúlt két hét megmutatta, hogy a legtöbb tagállam amúgy sem az uniós rendeletekre figyel, hanem annak az országnak a megbetegedési mutatóira, ahonnan a belépésre jelentkező személy érkezett.

Ezt Kuleba is elismeri. Mint a segodnya.ua-nak adott hétfői interjújában rámutatott, Ukrajnában jelenleg 62 beteg jut 100 000 lakosra, miközben Európában ez a mutató 16,3. Ukrajnának mindaddig nincs esélye a schengeni övezetre vonatkozó utazási korlátozások feloldására, ameddig az itteni mutatók nem csökkennek legalábbis az európai átlag szintjére – tette hozzá.

(zzz)