Meghalt egy Donyec-medencei lakos az átkelőhelyen

2020. július 15., 14:20

A rovenkai lakost a Sztanicja Luhanszkai ellenőrző ponton és átkelőhelyen érte a halál július 13-án – jelentette a közösségi oldalakon A védelemhez való jog elnevezésű szervezet, amelyet a korrespondent.net idéz.

Információik szerint a 62 éves férfi az átkelőhely kijáratánál esett össze.

A felcserek, a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának képviselői, a mentőorvosok több mint 30 percig küzdöttek az életéért, de tehetetleneknek bizonyultak.

A volnovahai Proliszka humanitárius központ részéről a Novosztyi Donbászá kiadványnak nyilatkozva elmondták, hogy azok az emberek, akik az előző napon nem tudták átlépni a demarkációs vonalat, továbbra is a novotroickei ellenőrző ponton tartózkodnak, Donyeck megye kormány által ellenőrzött területén. A kialakult helyzetről tájékoztatták a hatóságokat és a nemzetközi humanitárius szervezeteket.

A Proliszka információi szerint július 13-án 13 személy maradt éjszakára a novotroickei ellenőrzőponton, akik azért nem tudtak átkelni a demarkációs vonalon, mert nem szerepelnek az úgynevezett DNR szakadár, el nem ismert államképződmény listáin.

Valerija Karpilenko, a Donyecki Határőrosztag sajtótisztje jelezte, hogy az ukrán határőrök nincsenek tekintettel a „DNR” listáira, de mindenkit figyelmeztetnek, hogy a szeparatisták megtagadhatják az átkelést.

Korábban Olekszij Reznyikov, az elszakított területek reintegrációjáért felelős miniszter közölte, hogy a Donyec-medencei szakadárok senkit nem engednek az Ukrajna által ellenőrzött területre. Ugyancsak korlátozzák a nemzetközi szervezetek képviselőinek belépését az ukrán kormány által nem ellenőrzött területekre.

(korrespondent.net/Kárpátalja)