Az IMF reagált az NBU új elnökének kinevezésére

2020. július 17., 12:33

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) állandó ukrajnai képviselője, Goesta Ljungman reményét fejezte ki, hogy Kirilo Sevcsenkónak az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnökévé történt megválasztásával az intézmény megőrzi függetlenségét – idézi az IMF-tisztviselő közleményét a korrespondent.net.

„Az elmúlt években a nemzeti bank hatékony monetáris, árfolyam- és pénzügypolitikája megerősítette Ukrajna gazdaságát. A legfontosabb az, hogy a nemzeti bank megőrizze függetlenségét és az NBU-ra jellemző magas szintű professzionalizmust az új elnök irányítása alatt is” – olvasható a közleményben.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy a parlament július 3-án elfogadta az előző elnök, Jakov Szmolij lemondását, július 16-án pedig Kirilo Sevcsenkót nevezte ki a jegybank élére.

Sevcsenkót eddig úgy tartották számon a posztra esélyes jelöltek között, mint aki kész „szűkíteni” az NBU függetlenségét ,és lazítani a monetáris politikán az Elnöki Hivatal igénye szerint.

Az NBU július 16-án közzétett jelentése alapján a legtöbb ukrán vállalatvezető a hrivnya további gyengülésére számít. Előrejelzéseik szerint az átváltási átlagárfolyam 12 hónap múlva a 28,28 hrivnya/dollár szinten lesz. Csak 5% számít arra, hogy a hrivnya erősödik.

(korrespondent.net/Kárpátalja)